Al contraatac

Vull ser com tu, José María

2
Es llegeix en minuts
 

  / REUTERS / HARRY PAGE

L'informe Chilcot diu que la coalició internacional va envair l'Iraq «abans d'esgotar totes les opcions pacífiques per al desarmament» i deixa clar que la invasió es va basar en «febles anàlisis d'intel·ligència». L'informe assegura també que «no es van aconseguir els objectius que s'havien anunciat prèviament a la invasió». Res de nou.

Jo vull ser com tu, José María, que vius tranquil·lament i sense puerils sentiments de culpabilitat. Jo vull ser com tu, José María, per qui donar explicacions suposa flaquesa i fragilitat. Jo vull ser com tu, que creus que el penediment i mirar cap al passat no serveix de res, perquè no esborra el que ha passat.

Hi ha molts beatífics moralistes sobrants que pensen que no és mai tard per a la contrició, i consideren que mirar enrere és una gran oportunitat per aprendre dels errors. Pur defalliment argumental de progres especulatius. Jo vull ser com tu, José María, que ets clar, diàfan i monolític.

Jo vull ser com tu i no com els teus amics Tony Blair i George W. Bush, que últimament han donat mostres d'angoixa i feblesa. De fet, tots tres vau ser manipulats pel neci integrista religiós Donald Rumsfeld i la seva troupe d'il·luminats. Vau anar a la guerra molt decidits però pèssimament informats. Una guerra a la babalà. Això ja se sap. Però tu ets l'únic que manté el tipus. Memorable.

Vull ser com tu, que vius la teva pròpia existència amb fèrries conviccions polítiques i religioses. Ets, a més, un admirable home de negocis que ara no té gaire temps per perdre en reflexions sobre velles guerres santes.

Principis i valors

Hi ha països desagraïts. Hi ha països als quals s'allibera del seu dictador a foc i sang, i després no saben organitzar-se democràticament. No només no ho agraeixen, José María, sinó que, a més, alguns se sumen al Daesh. Els exmilitars iraquians acomiadats s'han allistat a la pitjor amenaça terrorista internacional.

Després va venir allò d'Atocha i culpar-ne ETA. Hi ha qui no es creu que tens el convenciment íntim que la guerra de l'Iraq ha contribuït a lluitar eficaçment contra el terrorisme. Cadascú té els seus principis i valors en funció de la seva formació, experiència i bressol.

Notícies relacionades

Una altra cosa, ben pocs t'entenen quan aconselles amb la millor intenció el que ha de fer la gent del teu partit, els seus votants i el país sencer. ¿Qui millor que un empresari d'èxit per suggerir, recomanar, assessorar i exhortar?

Ara tothom demana abstencions perquè hi hagi govern. Et sembla bé, ¿oi? És clar que potser, en aquesta intimitat teva tan catalana, penses que el teu fill polític putatiu Mariano no es mereix tanta sort i hauria d'anar-se'n cap a casa. Vull ser com tu.