pantalles

3
Es llegeix en minuts

Atots ens arriba un dia en què la vida ens abandona. És inevitable. Molts són els que han dictat ensenyances sobre això. Steve Earle és un cantautor que ha compost i gravat molts excel·lents discos plens de cançons que han sigut versionades per alguns dels millors intèrprets de la música popular; també ha tingut temps de casar-se sis vegades, ha estat a la presó, ha actuat en sèries com 'Treme' i 'The Wire', en què va interpretar la seva cançó de capçalera durant dues temporades, ha escrit una obra de teatre, ha participat en campanyes polítiques i passa per ser una de les figures més rellevants de la música nord-americana. Un home anomenat 'L’Springsteen del country' i que sens dubte ha viscut apassionadament cada dia de la seva existència.

    La seva primera obra literària va ser 'Doghouse Roses' i la segona es titula igual que l’última cançó que va escriure Hank Williams, 'No sortiré viu d’aquest món', una declaració del fet que, al marge de com sigui la nostra existència, el final ens iguala a tots.

  

L'excel·lent pel·lícula L'excel·lent pel·lícula  'Truman', de Cesc Gay, és tot un tractat de com actuar davant la mort 

  No obstant, ni és igual el camí que ens condueix fins allà, ni ho és la manera com l’encarem. Hi ha qui ho fa amb ràbia, altres resignadament. N’hi ha que intenten conservar el que han aconseguit i s’enfaden davant la pèrdua; altres no han tingut mai res i els és igual; alguns es cabregen perquè consideren que la vida no els ha donat el que creuen haver merescut; els menys consideren que la seva vida ha sigut plena i n’accepten sàviament el final. Però arriba un dia en què els amics se’n van, la consideració professional desapareix, els fills inicien la seva pròpia singladura, la salut flaqueja i, encara que els cossos s’engreixen, ens tornem de mica en mica més i més invisibles, fins a desaparèixer.

    Una gran part d’aquest procés, a més a més, es produeix molts anys abans de morir físicament, de manera que som conscients del deteriorament i del dolor que comporta. L’excel·lent pel·lícula 'Truman', de Cesc Gay, és tot un tractat de com actuar davant situacions així, i a la pel·lícula el personatge que interpreta Ricardo Darín dóna un exemple de com dir adéu.

    

Henning Mankell, creador de Wallander,  va anunciar un any abans de la seva mort que tenia càncer i va passar els seus últims dies ordenant idees.

Notícies relacionades

Henning Mankell, creador d’aquest astut, escèptic i solitari detectiu que és Wallander, va anunciar un any abans de la seva mort que patia càncer i va passar els seus últims dies ordenant idees. Pocs anys abans, potser intuint-ho tot, havia escrit l’última novel·la de la sèrie dedicada al seu detectiu, i en l’anterior, 'L’home inquiet', ja se n’acomiadava deixant-lo al llindar de l’Alzheimer.

    La BBC, de la mà de l’extraordinari Kenneth Branagh, va iniciar una sèrie en quatre temporades de tres episodis a l’any en què cada capítol es basava en una de les novel·les de l’escriptor suec. Els tres últims s’han estrenat fa unes setmanes i una vegada més són excepcionals. Exquisits en la forma, amb un protagonista senzillament perfecte, amb trames atractives i paisatges que reflecteixen soledat i bellesa en la mateixa proporció, on s’explica com un autor i el detectiu creat per ell diuen lentament adéu. El resultat fa mal, però l’elegància amb què s’explica una cosa així de terrible és una lliçó de vida immillorable. Perquè només els que han sabut estar, saben com acomiadar-se.