Al contraatac

2
Es llegeix en minuts
 

  / JOAN CORTADELLAS

De nou, eleccions. De nou, una campanya per gastar diners, paraules i promeses. De nou, eleccions per la incapacitat dels partits a pactar sense entendre què necessita i ha d'afrontar el país. Parlen de banderes i creixement mentre esquiven l'os de coordinar polítiques socials, redimensionar la despesa pública, afrontar els pagaments dels nostres deutes, harmonitzar una nova i més justa política fiscal i repensar les pensions ja que el sistema està en fallida. I això no és nou.

Això ja ho sabien abans del 20-D, de manera que al final resultarà que els polítics, més que en una de les nostres solucions, s'estan convertint en una trava per afrontar d'una vegada els nostres problemes. Fins al punt que mereixerien que tothom votés el mateix que fa uns mesos, i a veure què ens dirien llavors. De totes maneres, aquest patetisme partitocràtic el que posa en relleu és que el món avança sense necessitat d'intermediaris tan maldestres, encara que això no vol dir que avanci de manera justa ni responsable.

Parlo de dos temes recurrents: la NSA i la pèrdua total de privacitat per als negocis, la vida personal o el que sigui, sense control ciutadà del mercadeig d'aquestes dades; i per un altre costat, el TTIP. L'anomenada Associació Transatlàntica de Comerç i Inversió, que en teoria és un tractat de lliure comerç entre la UE i els EUA. Per buscar l'entesa que permeti la firma, Obama i Merkel (per si algú encara no sabia qui mana a l'Europa de l'euro) s'han reunit aquests mesos i, segons filtra Greenpeace, els interessos que manen són els dels lobbies. I els americans són més durs que els europeus.

Rebaixa d'estàndards

Vaja, que les regulacions europees més respectuoses amb el medi ambient són un problema. Sobre pesticides, carn hormonada o cosmètics interessaria rebaixar els estàndards europeus, però encara n'hi hauria més. Pel que es veu, el text és ple de referències a consultar amb les grans empreses i patronals.

Notícies relacionades

Així és com podria estar quedant relegat el nostre poder. Aquest que una vegada vam somiar tenir i que una vegada entregat als polítics, ells es van asseure a la taula amb el gran capital i van començar a oblidar qui representaven. I ara estem tan lluny de poder negociar d'igual a igual amb els senyors del món, que els nostres suposats representants ja no fan ni l'esforç de compartir amb nosaltres el debat.

Ara omplen els nostres carrers i bústies amb les seves cares; les nostres televisions, de posturejos, insults i debats estèrils per marcar paquet, per guanyar el nostre vot, i així, la seva excusa. L'excusa perquè quan la Història els demani comptes, de com en aquesta època es va demolir l'edifici del bé comú i la resistència per cuidar el medi ambient, ells puguin dir que vam ser nosaltres, votant-los, els que els vam donar el mandat.