Equitat, sostenibilitat i solidaritat

Créixer socialment

El tercer sector és una de les grans infraestructures de Catalunya i genera energia per al progrés

3
Es llegeix en minuts

Avui comença a Barcelona el 5è Congrés del Tercer Sector Social sota el lema Créixer socialment. Aquesta cita aplegarà prop de 2.000 persones, hi intervindran una quarantena de ponents, s'hi presentaran 154 experiències innovadores d'entitats socials i visitarem 41 projectes i serveis d'entitats in situ a tot el territori català.

Per una societat que aspiri a l'equitat i a la inclusió social de tots els seus ciutadans, creixement hauria de significar millorar la qualitat de vida de les persones, de la seva dignitat i del seu benestar. Aquest és el missatge que volem destacar en aquesta cinquena edició del Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya. Aspirem a posar les polítiques socials al centre de tots els programes i projectes polítics, i a combatre les desigualtats, que és l'alt preu que estem pagant per sortir de la crisi.

NeceSsitEm créixer socialment amb urgència per avançar en equitat, en sostenibilitat i en solidaritat. Tres objectius complementaris per enfortir el nostre insuficient sistema de benestar, reforçar els drets socials que aquests anys de crisi han deixat greument erosionats, i garantir una vida digna a milers dels nostres conciutadans que pateixen la pobresa, l'atur o l'exclusió.

Créixer socialment, el lema escollit per a aquest congrés, ens remet a dues idees: d'una banda, a créixer com una societat inclusiva i cohesionada. Sempre que fem referència al creixement ho fem en termes econòmics, però aquesta és únicament una dimensió de la nostra vida en comú. Per això, créixer a la nostra societat, i sobretot segons la nostra opinió, és fer-ho en termes d'inclusió, de benestar, de drets. La segona idea és créixer com a sector. El nostre s'ha vist com un sector estratègic per a la garantia dels drets socials. Perquè no és solament responsabilitat de l'Administració vetllar per les demandes socials. Uns serveis públics universals i de qualitat no són incompatibles, més aviat al contrari, amb una iniciativa social ciutadana al servei d'aquestes demandes. Al costat de l'Administració, empenyent, ha treballat des de fa molts anys el tercer sector social. El darrer llibre de Henry Mintzberg, La societat enfront les grans corporacions, parla del tercer sector, o del sector plural, tal com ell l'anomena, i li dóna un rol creixent i diferent del que li dóna al sector públic o al privat. Afirma que, en el futur, les democràcies liberals i, en particular, les europees, hauríem de tendir a poder identificar tres potes molt clares: un sector públic de governs cada cop més transparents i que ens han de proporcionar polítiques protectores; un sector privat, socialment responsable, que ens ha de proveir dels béns i dels serveis que consumim, i un sector plural de comunitats sòlides amb les quals donem sortida a gran part de les nostres afiliacions o inquietuds socials. Saber que les societats més avançades, en l'àmbit europeu, compten amb aquest tercer sector -i el necessiten- és l'antídot perfecte per neutralitzar i superar avui la falsa dicotomia entre l'espai públic i l'espai privat que inspirava el debat de les societats industrials durant el segle XIX i que avui encara persisteix, com si fos una moda, entre una part de la classe política.

Per aquest motiu, tenim reptes als quals hem de saber donar resposta: com articular millor l'economia social, com podem créixer com a sector amb noves aliances, com poder convertir en realitat la integració social sanitària i un nou model de concertació, com podem posar l'habitatge al centre de la inclusió social... aquests i altres temes els abordarem desacomplexadament en aquest congrés.

Sense una restauració de la cohesió social i de les polítiques d'igualtat, sense un enfortiment dels valors d'honestedat, de responsabilitat, de compromís cívic i de solidaritat, i sense una renovació democràtica que recuperi el prestigi d'allò públic i de la qualitat de la representativitat ciutadana no podem esperar una recuperació econòmica significativa i sostenible per al nostre país. És a dir, no podem créixer socialment.

AlHORA, considero imprescindible invertir en el tercer sector, perquè suposa ampliar el capital social de la nostra societat, ja que aquest permet ampliar i enfortir el teixit associatiu que és capaç de cooperar per objectius relacionats amb el bé comú.

Notícies relacionades

El tercer sector esdevé, doncs, en aquest escenari, una de les grans infraestructures de Catalunya capaç de generar noves i renovades energies per al progrés humà, en el seu sentit més ampli: valors ètics, desenvolupament econòmic, progrés social, sostenibilitat i renovació democràtica.

President de la Taula del Tercer Sector Social.