2
Es llegeix en minuts

José Manuel Soria, Sigmundur Gunnlaugsson, Petro Poroshenko, Mauricio Macri, David Cameron, Silvio Berlusconi, Lionel Messi, Diego Forlán, Iván Zamorano, Darko Kovacevic, Juanes, Bertín Osborne, Cándido Conde Pumpido, Carles Vilarrubí, Oleguer Pujol, Alberto Alcocer, Alberto Cortina, Miguel Blesa, Borja Thyssen, Pedro Almodóvar, Imanol Arias, Jackie Chan, Stanley Kubrick, Michel Platini, Josep Lluís Núñez, Mario Vargas Llosa, Àlex Crivillé, el rei d’Aràbia Saudí, Kojo Annan, Nick Faldo i… Micaela Domecq i Pilar de Borbó.

Un llistat inacabable d’homes i un parell de dones. Això és el que han posat sobre la taula els coneguts com a ‘papers de Panamà’, que desvelen els noms de molts dels qui utilitzen aquest país i d’altres paradisos fiscals per evadir diners o estalviar-se impostos. És evident que aquest llistat no és paritari. La presència de dones és ínfima comparada amb la d’homes.

Aquest fet no s’ha comentat a la Sisena Trobada de Periodistes amb Visió de Gènere que s’ha celebrat a Barcelona els dies 15, 16 i 17 d’abril, ni a les reunions simultànies convocades per la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació amb Visió de Gènere i per l’Aliança Global per la Igualtat de Gènere a través dels mitjans GAMAG-Europe. Unes 130 periodistes de prop de 30 països han participat en aquestes reunions. Reivindiquen la paritat i el respecte als drets de les dones a tots els nivells, des de la perspectiva, és clar, de les professionals de la comunicació.

La paritat que no volen és la dels que practiquen l’evasió o l’elusió fiscals. L’equiparació entre els drets de les dones i els homes és un camí llarg, en el qual encara ens trobem lluny de la meta. En ocasions, fins i tot, hi ha reculades. Ho comentaven, aquests dies, les periodistes argentines que han participat a les trobades. El canvi de Cristina Fernández per Mauricio Macri a la presidència de l’Argentina pot posar en perill alguns dels avenços aconseguits en el mandat de la primera. Comentaven, també, que la implicació de Macri en els ‘papers de Panamà’ estava més present als mitjans de comunicació espanyols que als argentins.

Notícies relacionades

Cal fer un bon periodisme amb visió de gènere. Però cal, així mateix, fer bon periodisme. I el control dels mitjans de comunicació per part d’un petit cercle de magnats no hi ajuda precisament. A la trobada barcelonina, periodistes brasileres denunciaven el paper esbiaixat que els mitjans de comunicació més poderosos del seu país estan jugant per intentar descavalcar Dilma Rousseff de la presidència.

Aquestes periodistes volen acabar amb la discriminació sexual a l’àmbit de la comunicació i al conjunt de la societat. Però estan encantades que en el de l’evasió fiscal no hi hagi paritat. I ho estaran més, naturalment, el dia que ni homes ni dones apareguin en documents com els depriments ‘papers de Panamà’.