3
Es llegeix en minuts
Republican presidential candidate Donald Trump speaks to the media during a campaign event on March 1, 2016 in Palm Beach, Florida, following Super Tuesday poll results. At right is Trump’s son Eric Trump.

Republican presidential candidate Donald Trump speaks to the media during a campaign event on March 1, 2016 in Palm Beach, Florida, following Super Tuesday poll results. At right is Trump’s son Eric Trump. / GASTON DE CARDENAS (AFP)

Totes les enquestes des de fa molts mesos ho anunciaven però no s’ho creia ningú. Semblava impossible. De fet, ho era. Ni tan sols el Partit Republicà es pensava que es podria fer realitat el seu malson. Donald Trump és avui, després del superdimarts, molt més candidat del que ho ha sigut mai.

La seva retòrica en campanya va dirigida a les passions i no a les raons. Els seus missatges van directes a l’estómac dels electors, i no a la seva consciència ni al seu cor. La seva imatge és la d’un home fet a si mateix, allunyat del partit i sense necessitat de grans aportacions de grups de pressió i empresaris. Ha recaptat cinc vegades menys que els seus adversaris, però no li importa. No deu res a ningú, ja que ell mateix és milionari.

Amb Trump al capdavant a les primàries, els republicans entren en una lluita important no només sobre qui els representarà al novembre, sinó sobre la naturalesa i l’essència del partit. Des de fa quaranta anys, els republicans han sigut una aliança una mica desequilibrada entre conservadors socials i religiosos, conservadors prolliure mercat i grups d’interès corporatiu, amb l’últim segment dictaminant una gran part de la política econòmica del partit, i del país.

Però les coses han canviat en els seus votants (a les primàries solen ser molt més conservadors que la mitjana de votants republicans). Han abandonat el partit i s’han llançat als braços d’un missatge populista que prefereix l’insult a la proposta, proteccionista, que lluita contra els immigrants i es tanca en si mateix. Trump ha aconseguit el suport de l’electorat blanc, treballador de classe mitjana que fa anys que se sent exclòs de la política del país i que veu el GOP, el seu partit, com un conglomerat d’interessos econòmics que ja no és creïble ni tampoc confiable.

Només Cruz, un altre outsider ultraconservador, que ha guanyat a Texas i Oklahoma, li pot fer ombra a mitjà termini. Rubio, el més pròxim a l’establishment del partit, ha aconseguit, si més no, guanyar a Minnesota i es manté a la carrera, però amb poquíssimes opcions.

Els afroamericans i els llatins  voten per Hillary; els blancs, per tots dos; i els joves, per Sanders

Els votants republicans volen un líder que sigui referent i que no degui res a ningú ni depengui de ningú, amb un missatge clar. Des del Partit Republicà, no obstant, volen un líder que pugui guanyar les eleccions del novembre convencent minories i independents, i Trump no sembla que ho pugui ser.

Per part demòcrata també hi ha hagut una confirmació. Si no passa res, les enquestes de fa mesos també s’hauran complert i Hillary Clinton serà la candidata a les eleccions del novembre que ve. Tot i així, l’excel·lent campanya de Bernie Sanders ha propiciat que pugui lluitar fins al final.

El seu missatge de canvi total, com el d’«aquestes eleccions no tracten només sobre escollir un candidat, sinó de transformar els Estats Units», així com el seu ganxo entre els joves i –igual que Trump– el seu allunyament de l’establishment del partit, li ha atorgat una gran popularitat que s’ha concretat en quaranta milions de recaptació només el mes de febrer. Aquests diners li han servit per invertir en la campanya i aconseguir aquesta nit quatre victòries bàsiques (Vermont, Oklahoma, Colorado i Minnesota) per continuar tenint possibilitats.

LES MINORIES, AMB HILLARY

Notícies relacionades

Però continua lluny de Hillary. La raó és ben clara: Sanders guanya entre els joves, sí, però no a la resta de segments. Quan els estats en disputa són menys homogenis, amb minories, sempre perd. Els afroamericans i els llatins voten per Hillary, els blancs voten per tots dos, i els joves es decanten per Sanders. En estats (com els del sud) amb grans minories, especialment la comunitat negra, Sanders no té res a fer davant la maquinària de Hillary, que fa campanya en aquests territoris des del segle passat.

Va acabar el superdimarts i es va acabar de la manera com s’esperava. Per una vegada, per a desesperació republicana i alegria demòcrata, les enquestes que fa un any vaticinaven unes eleccions del mes de novembre entre Trump i Clinton es poden fer realitat.