Al contraatac

La mirada de l'altre

2
Es llegeix en minuts
Una vista de la presó de Nanclares de Oca, on han estat traslladats els etarres penedits.

Una vista de la presó de Nanclares de Oca, on han estat traslladats els etarres penedits. / ARXIU

Vaig estar encongida al seient durant els 70 minuts que va durar la funció. A l'acabar em feien mal les mans de la tensió. Tenia fins i tot fred. És una obra valenta. I per a mi ho és, en gran mesura, perquè representa tot el que jo no seria capaç de fer. Escoltar i perdonar algú que t'ha destrossat la vida. Durant aquells 70 minuts veus la filla d'una víctima d'ETA (meravellosament interpretada per María San Miguel) que decideix fer el pas de conèixer el terrorista (l'actor Pablo Rodríguez) que va assassinar el seu pare. Aquella filla podria ser una mare, un pare, qualsevol de les més de 800 persones que ETA ha matat fins a la treva del 2011. La mirada del otro s'inspira en la iniciativa Via Nanclares, la presó en què alguns terroristes amb ajuda de mediadors van fer el pas de demanar perdó a les víctimes. La possibilitat es va oferir als terroristes que ja havien demostrat una ruptura amb la banda, que havien condemnat la violència de manera expressa i havien mostrat penediment. A canvi no rebrien cap tipus de benefici penitenciari. Algunes víctimes van declinar la invitació a participar en les «trobades restauradores» i altres van acceptar. En total, 15 trobades entre 25 persones. Els que van voler i els que no van voler mereixen el mateix respecte. Tots tenen els seus motius.

Notícies relacionades

L'obra de teatre en què es narra tot això és ara notícia perquè l'ajuntament de Cartaya, a Huelva, la va programar i després la va suspendre. La companyia assegura que la censura arriba després de la polèmica dels titellaires de Madrid. He parlat amb l'ajuntament i neguen censura. Afirmen que més endavant la funció podria tornar a incloure's en els seus plans culturals. Tant de bo sigui així i tant de bo no hi hagi temptació de vetar res.

Matar per matar

Perquè La mirada del otro entra de ple en una cosa que molts dels que justifiquen encara avui la violència d'ETA no voldrien ni veure ni sentir mai, perquè els obliga a escoltar un dels seus reconèixer que no va servir per a res i que mataven per matar (cosa que tots els altres ja pensàvem). I perquè parla d'un acostament que a mi em sembla impossible. «Recordo que un dia em vaig despertar pensant: no ets un heroi revolucionari, ets un assassí, un simple assassí», diu Aitor. I davant seu, Estíbaliz, evocant el seu pare: «M'agradaria tornar a ser petita. Encara que fos una estona. Que em porti de passeig a la muntanya. Agafar-me de la seva cama i demanar-li que camini. Fer-me l'adormida per escoltar com xiuxiueja: ¿s'ha adormit?. Barallar-me amb la meva germana només per escoltar-li una altra vegada que les coses s'arreglen parlant. Donar-li les notes perquè me les firmi. Anar a esperar-lo a la porta de la feina, com quan no passava res. Sentir-lo riure. Això. Només això: sentir com riu. O encara que només sigui poder dir-li adéu i fer-li un petó».

Temes:

ETA Teatre