OPINIÓ

¡Mariano, deixa de jugar amb els impuestos!

2
Es llegeix en minuts

La recta final de la campanya electoral del PP s'ha convertit en un mercadeig lamentable a costa del sistema tributari. El president en funcions del Govern Mariano Rajoy es treu cada dia del barret de copa un nova rebaixa d'impostos electoralista que, a més, no porta escrita al seu programa electoral (per si de cas arriba a governar i la incompleix).

La setmana passada va prometre deixar exempts de pagament a la Seguretat Social els primers 500 euros dels contractes indefinits durant quatre anys quan la guardiola de les pensions s'ha reduït a la meitat en la legislatura. De fet, aquest mes es tornaran a treure 7.750 milions per pagar la doble de les pensions contributives.

Aquesta setmana, Rajoy ha anat directament a atacar un dels seus principals 'targets' electorals, segons el CIS, els més grans de 65 anys conservadors. Els ha promès que no pagaran IRPF si decideixen allargar l'edat de jubilació més enllà dels 65 anys. Amb això s'estalviarà el pagament de la pensió, però generarà un altre problema i és que l'atur juvenil arriba al 45% a Espanya i el mercat laboral necessita rotació.

I la següent mesura: als joves que aconsegueixin el seu primer contracte laboral també els ha promès no pagar IRPF el primer any. Però, si tots els que guanyen menys de 12.000 euros ja estan exempts d'IRPF, si un jove guanya per sobre d'aquesta quantitat, ¿per què no ha de pagar impostos i sí una persona de 45 anys quan troba una feina després d'estar a l'atur?

Aquestes mesures arbitràries se sumen a la promesa de rebaixar l'IRPF en tots els seus trams, reduint el màxim del 45% al 43% i el mínim del 19% al 17% quan Brussel·les està advertint a Espanya que els pressupostos generals del 2016 no li quadren pel costat dels ingressos i que són necessàries més mesures d'estalvi.

Les reformes  tributàries serioses no es fan en un míting durant la campanya electoral

Les mesures que està plantejant el PP, que recordem va apujar l'IVA i l'IRPF així que va pujar al poder, vulneren els principis constitucionals de capacitat contributiva, justícia tributària i equitat del sistema tributari, com bé han recordat el sindicat de tècnics del ministeri d'Hisenda (Gestha). Els impostos són el principal sistema de repartiment de riquesa i de manteniment de l'Estat del benestar, de manera que és necessari abordar una reforma integral i no anar cosint trossos per captar vots als caladors que més interessen en plena campanya electoral.

Notícies relacionades

La Seguretat Social necessita més gent contractada i sense sous de misèria, perquè llavors les quotes són molt baixes. I les arques públiques necessiten garantir uns ingressos per començar a revertir les retallades. Pot haver-hi marge per baixar impostos i deixar més diners a la butxaca del ciutadà. Però les reformes tributàries serioses no es fan en un míting.