Santi Vila o Miquel Buch

La necessitat d'acabar amb el que ha sigut el principal partit de la Catalunya autonòmica és ara una de les prioritats d'Artur Mas

2
Es llegeix en minuts

Convergència Democràtica de Catalunya té els dies comptats. La necessitat d'acabar amb el que, fins avui, ha estat el principal partit de la Catalunya autonòmica, és ara una de les prioritats d'Artur Mas i el seu equip dins CDC. Afronten els propers mesos, fins al congrés extraordinari del primer trimestre de l'any que ve, com una carrera de fons i obstacles on han de ser capaços de saltar moltes barreres per arribar a ser el que alguns ja tenen en ment.

La nova Convergència, que no tindrà d'igual ni el nom, ha de ser capitanejada per una persona jove, curtida en l'àmbit municipal i amb experiència de gestió orgànica. Però, alhora, ha de ser una cara fresca, sense gaire minutatge mediàtic perquè els votants no el vinculin amb la CDC autonomista i presumptament corrupta.

Alguns diuen que s'ha de tancar la parada i obrir-ne una de nova. Altres parlen de refundar i, de només fer alguns retocs. Els responsables de posar en comú les moltes sensibilitats i opinions que hi ha dins la formació tindran feina per dibuixar un nou instrument modern i útil per a Catalunya.

Notícies relacionades

L'actual conseller de Territori, Santi Vila --alcalde de Figueres durant uns quants anys-- i el president de l'Associació Catalana de Municipis, alcalde Premià de Mar i responsable d'algunes de les imatges més potents de suport a Artur Mas, com la dels alcaldes al Palau de la Generalitat, Miquel Buch, es disputaran, amb tota probabilitat, el lideratge d'aquesta nova entitat que s'està gestant al carrer Còrsega de Barcelona. Podrien haver-hi molts altres candidats, com Josep Rull --actual coordinador general, encara que molt desgastat pels casos de corrupció que han aflorat durant el seu lideratge--, Germà Gordó --discret conseller de Justícia i gran coneixedor de l'estructura del partit, però alhora de la vella guàrdia-- o Jordi Turull --actual president parlamentari de Junts pel Sí, però massa exposat als mitjans--. Vila, que tot apunta no repetirà com a conseller i tornarà a la Universitat temporalment, ja ha manifestat la seva voluntat de continuar tenint un paper rellevant en la política catalana. Ara bé, no ha especificat quin. Buch, per la seva banda, afronta des de juny el seu tercer mandat municipal a Premià i el segon a l'ACM, i és un valor a l'alça del conegut 'fil roig' convergent, agrupat ara en l'entorn del Moment Zero i amb grans estrategues darrere, com Jordi CuminalMarc Pifarré o Jordi Cabrafiga. Dones de la mateixa generació que Vila i Buch, forjades en les joventuts de CDC, com la vicepresidenta Neus Munté, la secretària de política municipal Laura Costa, l'assessora de Ramon TremosaMarga Payola o la flamant vicepresidenta dels liberals europeus i portaveu de CDC , Marta Pascal, estan cridades a tenir un paper important en aquesta nova etapa del partit majoritari de la política catalana, que ha d'acollir-se a allò de "reinventar-se o morir".