Petit observatori

Atenció quan parlem d'inhumans

1
Es llegeix en minuts

Més sobre París. La seva imatge vinculada a una matança és difícilment assimilable. Ens estem acostumant a rebre notícies d’atemptats a Europa. Accions de violència pel motius més diversos: sobretot odi, enveja, interessos econòmics... (Les passions que porten al crim). Ara es mata per impulsos radicals i religiosos. I ara ha estat per primera vegada el dolor i la por que han sacsejat brutalment l’Europa occidental. L’Europa que compagina identitats culturals i que té una manera d’entendre la política, la societat i el sentit de la vida.

    No és que Europa sigui el paradís dels drets humans, mostri un respecte exemplar per la diversitat i solidaritat amb els desvalguts. Ni un model impecable de justícia social. En molts indrets d’Europa la vida és amarga. Però els fanàtics són escassos. Un fanàtic és qui defensa una creença religiosa amb intemperància i sense sentit crític.

    La història d’Espanya i de bona part d’Europa ha viscut les fases del fanatisme. La inquisició –¡la Santa Inquisició, per més vergonya!– tenia com a finalitat condemnar heretges i persones que no eren fidels a l’ortodòxia religiosa. Era suficient que algú fos considerat dubtós per ser denunciat i inculpat. Les penes eren molt greus i es podia arribar a l’execució. Els jueus eren especialment condemnats, tenien diners i el poder podia apropiar-se’n... 

Notícies relacionades

    Les actuals agressions són menys econòmiques que destructives. Una part de l’Orient està patint la destrucció d’un extraordinari patrimoni històric i artístic que és considerat Patrimoni de la Humanitat. ¿I què és la Humanitat? Tant els diccionaris com les enciclopèdies que consulto diuen que és la condició del ser humà. La Humanitat, amb majúscula, no hi figura. O sigui que aquesta H majúscula respon només a una classificació de les espècies vivents que habiten el planeta Terra.  

    De manera que quan diem que una conducta és inhumana no juguem net. Són humans tant els qui ajuden com els qui maten. Tots som la mateixa espècie: la Humana.