La meva preciosa bugaderia

2
Es llegeix en minuts
alluciadominical 683 seccion coixet pelicula much loved151019183226

alluciadominical 683 seccion coixet pelicula much loved151019183226

Hi ha pel·lícules que et donen un cop de puny a l’estómac i allà et quedes, amb un mal cos plusquamperfect i sense saber com reaccionar. Altres també et donen un cop de puny (o uns quants), però tenen l’estranya virtut de, al mateix temps, deixar-te espai perquè puguis elaborar una mica l’horror que et mostren. A aquesta última categoria pertany Much loved. Roha, Radna, Soukaina i Hilma són prostitutes que viuen a Marràqueix, compartint pis, àpats, confidències i xòfer. Nabil Ayouch, el seu director, ha aconseguit, amb escassos mitjans i molt poques facilitats, explicar la vida d’aquestes quatre dones i fer un duríssim i implacable retrat de la societat marroquina d’avui. El destí d’aquestes quatre dones que sobreviuen com poden, que són menyspreades per tothom, extorsionades per la policia, sotmeses a abusos fins al límit per clients que els infligeixen humiliacions constants, està explicat des d’una proximitat total, fruit del treball del director i el seu guionista, que, abans d’escriure el guió, van parlar amb centenars de prostitutes: tots els diàlegs i les situacions de la pel·lícula sonen molt reals.

Notícies relacionades

Sense complaença ni vulgaritat, en un to que cavalca entre el documental i la ficció, la pel·lícula acompanya aquestes dones en els seus somnis sense sortida, en les seves petites aspiracions, que es resumeixen a voler una vida millor. L’actriu principal, Loubna Abidar, és una força de la naturalesa. La més madura de les dones, topa una vegada i una altra contra els límits d’una existència que no li ofereix cap alternativa. Salvatge, contradictòria, passional, astuta i lúcida, el seu personatge és capaç de dilapidar els últims diners que li queden per disfrutar durant uns moments de la vida amb la qual somia. I la resposta de la societat marroquina a aquest mirall que la pel·lícula proposa no s’ha fet esperar: ha sigut prohibida al país i les seves actrius (totes no professionals, excepte Loubna Abidar) han rebut amenaces de mort i s’estan plantejant emigrar. De fet, un dels actors de la pel·lícula ha rebut una ganivetada al carrer per un membre d’un grup extremista. Després d’això, el seu director, Nabil Ayouch, ha demanat protecció a les autoritats marroquines per a les seves actrius i per a ell mateix.

De ‘Much loved’ se’n parla a les mesquites, als jutjats, al carrer; part de l’opinió pública s’estira els cabells, sense haver vist el film, parlant d’atemptat contra la moral islàmica i incitació a la prostitució i qüestionant el seu estatus d’obra artística. Quan arribi a les nostres pantalles, si arriba, no us la perdeu. És d’aquelles pel·lícules que et fan viure, veure i empatitzar amb un món que creiem a anys llum i que és aquí mateix, a la cantonada.