INTANGIBLES

Més Europa per millorar l'eficiència

2
Es llegeix en minuts

Des de fa anys les empreses es van integrant, amb l'objectiu de ser més grans, més eficients i així oferir un servei millor al client, és a dir, un producte millor i més barat. El fenomen és palmari; en podríem donar «n» exemples i d'aquest ens lucreas certament els clients. Jo personalment agraeixo entrar en un IKEA de qualsevol ciutat del món i veure que em situo com si estigués a l'IKEA del meu poble. A altres aquesta globalització els pot semblar malament, però a mi m'encanta perquè em facilita la vida i, molt important, em fa sentir a casa sigui on sigui.

Em pregunto per què no passa el mateix amb els estats. Una integració d'estats donaria com a resultat una administració més eficient, i una despesa pública fixa per repartir entre més gent i per tant més barata. Probablement donaria també més bon servei, ja que s'adoptarien les best practices en administració pública de cada país.

Hi ha «n» exemples d'aquestes possibles economies d'escala i millor servei al ciutadà. En poso algun. El lector en pot afegir més en els comentaris.

Ambaixades. Cada un dels països de la Unió Europea (UE) tenim ambaixada en molts (o gairebé tots) països: 28 ambaixades al Congo, a l'Aràbia Saudita i no sé quantes a Cambodja, el Iemen, el Nepal i Ruanda Burundi. Només en lloguers se'ns en va una pasta. Per no parlar de personal. I tot per donar un servei mediocre, ja que lògicament Espanya no es pot permetre el cost d'un gran servei al ciutadà espanyol a, diguem… el Iemen.

Solució fàcil. Una sola ambaixada de la UE a cada país, que cobreixi les necessitats de tots els ciutadans europeus en aquell país. Podrà ser una ambaixada gran, amb personal i bon servei, ja que la paguem entre molts. I tot i així ens estalviarem moltíssims diners, ja que és millor tenir una ambaixada gran pagada per 27 països que 27 ambaixades cutres perquè no tenim diners. A mi em sembla bastant obvi. ¿En què m'equivoco?

Exèrcit. ¿Necessitem 28 exèrcits petits, descapitalitzats i al capdavall inoperants? ¿No seria millor tenir-ne un de bo, operatiu, adaptat a les necessitats de defensa de la UE? Al final, gairebé totes les operacions són internacionals i conjuntes, doncs ajuntem els exèrcits d'una vegada i tot això que ens estalviem.

Notícies relacionades

I posats a dir, ¿necessito una llei del medicament per a cada país? ¿És diferent la grip a Alemanya que a Espanya? ¿No seria millor tenir la mateixa llei per a tothom, que recollís les millors contribucions de cada país? I el mateix es podria aplicar a moltíssimes lleis. Per exemple, l'IRPF d'aquí és molt similar al de la resta de països europeus, amb petites matisacions localistes. ¿No seria millor tenir la mateixa llei per a tothom? I això que dic es podria aplicar a moltíssimes lleis i actuacions de l'administració pública.

És clar que si continuo per aquest camí em quedaré sense parlaments nacionals… ¿algun problema? Potser per als parlamentaris sí. Però per a la resta de la ciutadania seria una administració més barata, menys impostos i amb millor servei i, sobretot, la sensació que em puc moure per qualsevol lloc perquè tot és més o menys com al meu poble.

Temes:

Unió Europea