2
Es llegeix en minuts

La tornada a l'escola es presenta complicada per al president del Govern, Mariano Rajoy. Aquesta tardor es veurà amb quin paper passa a la història, amb dues dates marcades en vermell al calendari: el 27 de setembre i, presumiblement, el segon diumenge del mes de desembre. Les urnes, tant a Catalunya com a Espanya, no només mesuraran aquesta vegada la seva capacitat de gestió, sinó que tindran molt en compte, també, la voluntat de molts ciutadans de canviar d'època. De fer creu i ratlla.

Catalunya, el principal maldecap del líder de l'executiu en els últims anys, serà el seu primer obstacle a superar. En aquesta ocasió ja no val la seva tàctica -molt gallega- de deixar passar el temps i que, amb això, les coses es dilueixin o se solucionin soles. El poble català ha posat la directa, i si Rajoy i els seus col·laboradors no troben l'esquerda on poder colar el Constitucional, el resultat que pugui sortir de les urnes a Catalunya el 27S pot ser molt clar. També a nivell internacional, on s'ha centrat la seva tasca per oxigenar el procés català. De poc li servirà dir als seus col·legues internacionals, com ha fet en les últimes hores a l'Uruguay, que això és cosa d'uns pocs si Junts pel Sí treu la majoria. Però el 27S, Rajoy es juga més. La seva autoritat al capdavant del PP, després de les patacades a Andalusia, Castila la Manxa o Extremadura, està en mans de Xavier Garcia Albiol, el seu elegit per reflotar un PP català en hores baixes.

El segon obstacle que Rajoy haurà de superar és el de les eleccions generals. Tot i que les enquestes li donen la victòria, es queda sense l'àmplia majoria que li ha permès fer i desfer en els últims quatre anys. I, si vol tornar a governar amb comoditat, es veurà obligat a pactar. Falta per veure quines són les condicions que li posa Albert Rivera per segellar el seu matrimoni forçós o si Rajoy opta per la tradició i decideix continuar donant vida al bipartidisme aliant-se amb Pedro Sánchez. I també caldrà veure què diuen els seus barons de tot això. Aquí Mariano Rajoy es juga molt.

Notícies relacionades

Al llarg d'aquest estiu al president l'hem vist poc. Algun capbussada al riu, la recepció amb el rei a Marivent, una visita al balneari de Mondariz escapant-se de la realitat, una contra programació a la compareixença de Fernández Díaz i poc més. Rajoy ha cedit el protagonisme, traient-se així de sobre qualsevol responsabilitat, als seus col·laboradors més pròxims. Montoro amb els pressupostos, Catalá amb la reforma constitucional i Soraya amb el procés, han estat els encarregats de retransmetre el missatge de Rajoy. Però també Fernández Díaz amb Rato i Sòria amb les seves vacances a Punta Cana li han donat l'estiu.

Les pròximes setmanes haurà de parlar si o si. Amagarse i deixar que el temps passi ja no li serveix de res. La descripció en les enciclopèdies del seu pas per la presidència del Govern depèn d'una tardor que, tot apunta, serà més calorós que l'estiu que ara acaba i que Rajoy ha aprofitat per hivernar.