2
Es llegeix en minuts

Podria correspondre a un número de la loteria premiat, però ha ofert una fortuna diferent i que, si no es té o es perd, ara ja no es qüestiona. El dret a ser tractat amb igualtat de condicions, el dret a ser reconegut com un ciutadà que disfruta de la mateixa justícia que la resta. Aquest número correspon al  comptador que fa deu anys es posava en marxa gràcies a la lluita de molts, l'esforç, la tenacitat de tants i l'encert d'un Govern. Ho dic perquè prèviament es van presentar fins a cinc propostes en les legislatures de majoria popular i totes van ser rebutjades.

Avui fa una dècada, l'1 de juliol del 2005, es modificava el Codi Civil en matèria de dret a contraure matrimoni per incloure-hi les parelles del mateix sexe. La llei del matrimoni homosexual va fer possible a Espanya el matrimoni igualitari i que el país es convertís en un dels pioners i a seguir. Aquest dimecres es dóna el tret de sortida de les cèlebres festes de l'Orgull a Madrid, amb una mirada al passat i la il·lusió de les 31.600 parelles -dades fins al 2014- que han pogut pronunciar entre llàgrimes i alegria el «sí, vull» sota els designis de la llei que les empara. Va ser el principi d'una altra Espanya, on aquelles parelles van poder accedir a crèdits mancomunats, heretar entre si, adoptar o tenir custòdia hospitalària, entre molts altres drets. En aquest temps s'ha modificat la imatge de la família i ha evolucionat una societat que, encara que va rebre amb alegria la llei, sentia l'estranyesa de la novetat.

Ha passat temps i el camí ha de continuar per evitar la discriminació i una homofòbia que sembla resistir-se a desaparèixer, i seguir construint una societat diversa, més lliure i respectuosa. Aquesta mateixa setmana, una parròquia de Sevilla ha retirat de la seva web un text sobre com «sanar» l'homosexualitat i ha demanat «disculpes a les persones i col·lectius que s'hagin pogut sentir ofesos per la desafortunada entrada». Aquell 2005 es va aprovar una de les lleis en matèria civil més importants de les últimes dècades. No obstant, ha hagut de passar temps i l'aprovació del Tribunal Suprem dels Estats Units per veure que els logos de moltes empreses, monuments o usuaris de xarxa es tenyien amb l'arc iris i per poder contemplar que, sense complexos ni embuts, en ajuntaments petits i grans, com els de Madrid o Barcelona, hi ha penjada una descomunal bandera.

Notícies relacionades

Educar per la diversitat

Són nombrosos els països que segueixen matant, condemnant i perseguint l'homosexualitat. Hi ha molta feina a fer en educació per la diversitat. És necessari seguir caminant junts i perseguir qualsevol mena de discriminació, qualsevol abús amb les minories, qualsevol atrocitat comesa per raó de raça, orientació sexual o gènere. Només així enarborarem junts la més gran de les banderes: la de la llibertat.