Al contraatac

2
Es llegeix en minuts

La calor podria ser la perfecta excusa per a conductes excessives, sobreescalfades o dignes de passar per la trituradora de l'oblit. L'agressiva onada que ens envaeix no fa més que dinamitar la nostra paciència, robar-nos hores de son i estar per a ben poques tonteries. Les evasives o excuses en temps de calitja fan de mal portar, i més quan arrosseguem un any de ploms fosos. Que els partits han encès els motors de campanya electoral és tal obvietat que negar-ho és d'una neciesa sobreescalfada. No obstant, els nostres polítics neguen la major.

Pocs es poden creure que Mariano Rajoy decidís sis mesos abans del previst abaixar l'IRPF -perquè es pot i pels espanyols- per un altre motiu que no sigui guanyar bona premsa i vots. Pablo Iglesias i el seu cercle més estret decideixen fer unes primàries per evitar díscols en la llista al Congrés i no per corregir un error de base en la llei electoral. Ningú dubtava que Albert Rivera fos nomenat candidat a la presidència, encara que en pro de la democràcia -tal com ells ens van explicar- vam haver d'aguantar el numeret de convocar primàries. ¿Quina ment privilegiada ha pogut pensar que la inclusió d'expresident valencià, Alberto Fabra, i de l'exalcaldessa de València, Rita Barberá, a les llistes del Senat és una bona notícia quan és un abús en tota regla? La dona, que després de 24 anys a l'alcaldia, va renunciar amb celeritat criticada a la seva acta de regidora per no passar-li el relleu a Joan Ribó, no es mereix una retirada al Senat. Perquè quan es parla de regeneració democràtica, es parla de no professionalitzar la política, tractar d'escurçar mandats i evitar martingales de nous càrrecs o llocs com és incloure Fabra i Barberá al Senat.

Cop de calor o lipotímia

Notícies relacionades

L'ensarronada també arriba quan joves polítics decideixen abandonar un partit sense explicar les seves verdaderes intencions de futur immediat o més a mitjà termini. Potser és per cop de calor o lipotímia que la majoria sabem que Tania Sánchez, ex d'IU, i Beatriz Talegón, ex del PSOE, s'uniran a Podem, en pro del canvi i d'interessos particulars. En el cas de la segona, li auguro un futur millor en el partit d'Iglesias que amb els socialistes, on se li van torçar les seves ambicions de seguir escalant.

Entenc que en el joc de la política són més que utilitzats els circumloquis i la tècnica de despistar com ha fet Rajoy amb la data de les generals. Però les altes temperatures ens tenen a tots esgotats i malhumorats per consentir tal joc de trilers. La paciència té un límit i han de saber que per a desgràcia de la gent del carrer, pocs polítics penjaran el cartell de Tancat per vacances, ni adoptaran la franquesa com a diàleg. Ells seguiran prenent-nos el sol -que no el pèl- per seguir amb la seva pròpia onada de calor que ens deixa fregits a tots.