3
Es llegeix en minuts
Celebració del premi al millor restaurant, a Girona.

Celebració del premi al millor restaurant, a Girona. / JOAN CASTRO / ICONNA

El que passa a Girona no és casual. En més d'una ocasió li he fet broma a l'alcalde Carles Puigdemont que des de la seva arribada a l'alcaldia, amb un equip imparable, la ciutat està de moda. Que Girona està de moda. No sé si té a veure amb la recepta Puigdemont, amanida amb unes gotes de convenciment de la regidora Coralí Cunyat i una dosi de seny i voluntat de la també regidora i flamant diputada Isabel Muradàs, però el cert és que en els darrers anys la ciutat ha despuntat. S'ha situat en els primers llocs de les destinacions turístiques d'Espanya i avui tothom en parla.

Els Germans Roca amb el guardó el 2013 com a millor restaurant del món, revalidat de nou aquest 2015, n'és un dels principals ambaixadors. Gastronòmicament Girona està de moda. La seva cuina, el seu tarannà, la seva bonhomia i la seva estima pel que fan i per la ciutat els ha situat al número u del món. Ha situat Girona al número u del món. Darrere en Joan, en Josep i en Jordi hi ha la mare, la Montserrat Fontané, la culpable de tot plegat. La dona que cada dia obre la persiana i encén els fogons de Can Roca, el restaurant de menú a 10€ situat a pocs metres del flamant millor restaurant del món. Des d'allà els vigila i els fa el dinar cada dia. El menjar de la mare, aquell que fins i tot els millors cuiners del món valoren tant. I al costat dels Roca també hi ha la Carla, l'Omy, el Bernat, el Robert i l'Heloise. Moltes i molts treballadors, la majoria joves sortits de l'Escola d'Hostaleria i Turisme, a pocs metres del restaurant, que conscients que treballen amb els millors del món hi posen els ingredients necessaris per a arrodonir el menú.

Les flors que al maig inunden places i carrers de la ciutat i setmanes abans seients i portes dels trens d'alta velocitat que volten per Espanya, també estan de moda. Segurament estan en el seu punt de maduració òptim. Malgrat ser un certamen que fa anys que funciona en els darrers anys el nombre de persones que s'han atansat a la ciutat per visitar-les s'ha multiplicat. Com de ben segur passarà amb les diferents localitzacions que acolliran el rodatge de la pròxima temporada de Joc de Trons. Una de les sèries més vistes a escala mundial s'inspira en la ciutat. I els responsables de negociar-ne les condicions ho han portat en una perfecta discreció. En els mesos que vénen, la ciutat bullirà de creativitat.

Notícies relacionades

I els darrers en apuntar-se a aquesta festa de la moda gironina han estat els equips esportius. La portaveu de l'Uni Girona Anna Caula afirmava fa uns dies que ara la gent els atura per la ciutat i els dóna ànims per seguir endavant, per disputar la seva primera Eurolliga. Lluny dels diners que mou el futbol, l'Uni Girona ha sabut dinamitzar a través del bàsquet femení un pavelló de Fontajau infrautilitzat des de la marxa del CB Girona de la lliga ACB. I el Girona FC. Aquell equip etern per qui tant patíem a principis de temporada. La permanència? Amb la plantilla de què es disposava i amb els problemes de tresoreria que hi havia era com una quimera. I ja hi son. Per primer cop a la història fan camí a Primera Divisió. Des de l'humilitat, des d'uns valors d'arrelament al territori, amb una bona política d'austeritat. Semblava que el que vam viure el 2013 a Almeria era irrepetible i no, aquest equip ens ha demostrat que són capaços d'això i més. Eterns, sense atenuants.

Hi ha qui diu després de la configuració de l'Ajuntament passades les eleccions del 24M, que la capital de Catalunya s'hauria d'establir a Girona. Qui sap si seria l'element definitiu per fer de Girona una ciutat mundialment reconeguda… Pels quatre rius hi corre passió, creativitat, valentia i saviesa. La confluència d'aquests quatre elements, com la confluència del Ter, l'Onyar, el Güell i el Galligants prop de la catedral, poden ser els responsables d'una barreja explosiva que fa de Girona una de les millors ciutats del món -per a mi, des de sempre la millor-. Que fa que Girona estigui de moda.