Un nou temps per a Espanya

En les eleccions ens hi juguem qui gestionarà el gir a l'esquerra que demana la majoria

3
Es llegeix en minuts

En les eleccions de diumenge vinent els espanyols ens hi juguem més del que ha sigut habitual en altres processos electorals autonòmics i municipals. Després de quatre anys de govern del PP, la majoria de la població es troba frustrada, indignada i desorientada. La perspectiva de quatre anys més de polítiques caracteritzades per la duresa amb les persones, l'absència de sensibilitat social i la falta d'horitzons de futur, resultaria un desastre per a l'economia espanyola i per a les condicions de vida de milions d'espanyols.

Si UNA COSA ha quedat clara en aquests anys de domini absolut del PP és que el seu actual nucli dirigent ha perdut el nord i no té un projecte il·lusionant de futur, capaç de garantir perspectives dignes de vida i de treball per a tots els espanyols i les espanyoles. Quatre anys més de domini del PP ens portarien a agreujar els problemes i a desaprofitar la recuperació que s'està apuntant en l'economia europea. Per això, gran part dels electors desitgen un canvi. Així ho indiquen les enquestes i així ho confirma simplement el pols del carrer. A més es vol un canvi cap a l'esquerra tal com han anticipat les eleccions a Andalusia.

Així doncs, en els pròxims processos electorals el que ens hi juguem és com es gestionarà aquest gir polític que demana una majoria que desitja governs honestos, amb sensibilitat social i amb projectes solvents i creïbles, que sàpiguen treure profit de la recuperació econòmica en termes de benestar social i llocs de treball dignes. Per a això serà necessari introduir reformes en el nostre model econòmic, fiscal, laboral, educatiu i polític. Serà necessari establir sinergies entre un sector públic més eficient, rigorós i dinàmic i un sector privat més compromès amb la millora de la qualitat de vida de les classes mitjanes i treballadores, que contribueixi a dinamitzar el consum i, per tant, a fomentar l'evolució positiva de l'economia. Però, sobretot, cal tenir les idees clares sobre el que és necessari fer i comptar amb equips preparats, que tinguin experiència i capacitat de gestió, s'ha de disposar de suports polítics i organitzatius ben estructurats, s'ha de garantir solvència personal i disposar d'una interlocució amb Europa que possibiliti portar a terme les polítiques que necessitem.

Convé no perdre la perspectiva del que ha passat a Europa, sobretot al llarg de l'últim any. El gir en la política econòmica encara no té l'abast del que ha estat reclamant la socialdemocràcia però ha vingut a deslegitimar les opcions austericides que tan al peu de la lletra s'han seguit a Espanya. Enfortir políticament aquesta posició és una condició imprescindible perquè Europa aposti sense vacil·lacions per polítiques econòmiques que ens permetin una recuperació sòlida i dirigida cap a les majories socials, les grans perjudicades de la crisi que estem patint.

Perquè, en definitiva, d'aquesta immensa majoria tracten aquestes eleccions. El que ens hauríem de preguntar els que representem els ciutadans no és per què diumenge que ve és important per a cadascun dels nostres partits, sinó per què aquestes eleccions són importants per als espanyols i les espanyoles. Per què són importants per als 5,5 milions de desocupats dels quals Rajoy diu que ja no es parla simplement perquè prefereix no escoltar-los; per als dos milions de treballadors que tot i tenir feina són pobres; per a les dones que veuen com torna a augmentar la desigualtat salarial i laboral i a qui el PP ofereix que es quedin a casa; per als joves als quals aquest Govern obliga a elegir entre la targeta de l'Inem o el passaport. Per a tots ells aquestes eleccions són una oportunitat per canviar. Una oportunitat que no hem de desaprofitar. És per això que mai abans com ara, els votants han de reflexionar sobre qui és el partit que en aquests moments garanteix governs capaços de gestionar de forma positiva els afanys de canvi existents, amb suports, garanties, bones relacions internacionals i equips eficaços, sense aventures, improvisacions, ni perills de salts al buit.

Notícies relacionades

En política no valen les respostes senzilles a problemes complexos, s'ha de saber governar. Davant l'envergadura d'aquestes qüestions, el que necessitem són Governs i ajuntaments per a la majoria que sàpiguen unir voluntats i sumar experiència. Aquest és el bagatge del partit socialista, el partit que més ha fet per canviar Espanya i que, una vegada més, està disposat a assumir aquest important repte que tenim al davant. Tenim l'equip, tenim les propostes i sabem com convertir-les en fets. Esperem comptar amb el suport dels ciutadans perquè aquestes eleccions obrin un nou temps a Espanya.

Secretari general del PSOE.