articles d'ocasió

2
Es llegeix en minuts

La campanya electoral està calculada per durar l’any complet, per això és bo reparar en una veritat dolorosa. La política no és tan senzilla com sona al míting. La seva exposició a les variants d’espai i temps és brutal. Per això, en el càlcul dels professionals, sempre té molta importància l’ocasió propícia per convocar eleccions. Convé fer-ho quan puja la teva onada i no quan baixa, quan aprecies debilitat en el rival, quan l’accident que és l’actualitat política aparenta somriure. Però aquesta és la tendència utilitarista que encobreix una complexitat molt més interessant. Només s’ha de mirar cap al nou mapa de relacions al Pròxim Orient. La cancel·lació de les revolucions primaverals en favor de dictadures locals i la irrupció de les forces islàmiques empenyen els Estats Units i l’Iran a segellar un acord, després de  dècades d’enemistat. El Govern israelià fa tot el que està a les seves mans per boicotejar-lo, perquè no vol perdre de vista la negació iraniana del seu dret a l’existència, però alhora delata que l’alta temperatura del conflicte extern l’allibera d’haver d’explicar la seva constant repressió inhumana als territoris ocupats.

Notícies relacionades

No són pocs els que es pregunten si els enderrocaments de Saddam Hussein Gaddafi han sigut nicieses estratègiques que han condemnat els seus països al caos i el desmembrament. Si la prioritat fos alliberar-se de líders sàdics, no faltarien candidats a rebre un càstig similar, però temo que els interessos es mouen per altres factors. L’evolució de la guerra civil a Síria és exemplar en aquest sentit. Després de quatre anys i centenars de milers de morts, el tauler d’escacs internacional ha reordenat les fitxes. Recordo la insistència d’Oliver Stone, fa tres anys, durant un festival de cine en què vam coincidir, a afirmar que Obama acabaria per bombardejar Síria sense escoltar raons. La realitat és una altra i els crítics també reben lliçons de la política, si volen rebre-les, cosa que no és probable, perquè el més fàcil és pensar que sempre tens la raó i que els incoherents són els altres. Baixar al-Assad camina amb pas ferm cap a la conversió en aliat dels Estats Units després de sobreviure a les pressions internacionals i reafirmar-se en el poder gràcies a dos elements dispars: la seva tremenda crueltat en la reacció militar contra els rebels i l’agregació a l’enemic dels integristes islàmics.

La guerra, i això és el que no acceptem mai, també s’enforteix amb la negació d’altres sortides. Els conflictes polítics tenen una gradació, en què els mitjans de comunicació són una peça fonamental. Per sort, la batalla interior en què Espanya està concentrada es limita a la festa electoral. D’allà en sortiran equilibris de força que faran ruboritzar els aficionats a l’hemeroteca. Però abstingueu-vos de donar un valor moral a aquestes contradiccions. La política es juga en un rabiós present i en un remolí en què molts no sabrien trobar ni l’interruptor de la llum. Als altres se’ns demana una fe indestructible i fanatisme, se’ns allista de soldats a una guerra que després de moltes morts acaba en un armistici, i potser seria bo que aquesta flexibilitat de la política per adaptar-se al moment crític fos també la nostra quan ens hi aproximem.