OPINIÓ

La borsa i els cicles de la crisi

2
Es llegeix en minuts

La crisi financera europea ha sigut llarga i dura. Els mercats han viscut anys molt convulsos d'enormes turbulències provocades per l'especulació i la incertesa. En una primera fase, després de l'explosió de la crisi financera dels EUA el 2008, la desconfiança va inundar els mercats. Els antany fiables balanços dels bancs europeus, de sobte contenien actius tòxics en forma d'hipoteques moroses empaquetades i productes d'alt risc que ja no valien res. Els mercats es van tancar i la crisi financera es va convertir així en una crisi econòmica que va acabar amb desenes de bancs en fallida i rescatats a Europa i que va fer explosionar les bombolles acumulades en països del sud com Espanya o Irlanda.

En aquest context, les sortides a borsa van desaparèixer en els mercats. Les dues grans excepcions a Espanya van ser l'estrena al parquet de CaixaBank, el 10 d'octubre del 2007, just abans de la crisi, i la sortida a borsa de Bankia, el 19 de juliol del 2011.

En els últims mesos, a l'escalf de la recuperaió de la macroeconomia, la borsa torna a cobrar protagonisme com a instrument d'estalvi. Els tipus d'interès estan pràcticament en el 0% i els experts preveuen que es mantinguin en nivells molt baixos en els pròxims mesos. Els estalviadors veuen com els seus diners no obtenen a penes rendibilitat en els bancs i tampoc en el deute públic.

Les empreses, que en els últims mesos estan millorant les seves previsions de negoci, han començat a valorar que el 2015 és un bon any per planejar una sortida a borsa. Així ho ha vist la firma catalana de productes de dietètica Naturhouse o Abertis, amb la seva filial Cellnex. Fins i tot empreses molt més petites, com Lleida.net.

Notícies relacionades

Sortir a borsa té avantatges i inconvenients. Les empreses que cotitzen estan obligades a ser transparents, a professionalitzar els seus equips i a respondre als requeriments d'informació dels analistes i dels mercats. A més, estar en borsa permet tenir accés al finançament i dóna confiança als inversors, clients i proveïdors.

En el costat negatiu de la borsa figura la pressió del mercat per obtenir rendibilitat de manera ràpida i també l'obsessió per repartir el benefici (dividend) en lloc de dedicar-lo en alguns casos a la reinversió per créixer. La recuperació de les sortides a borsa és una bona notícia perquè és un termòmetre de la millora de l'economia que molt lentament comença a despuntar. I ofereix oportunitats per als estalviadors, sempre que es valorin bé els riscos i es recordin les lliçons de la crisi.