La bombolla de l'ocupació: del 2002 al 2007

2
Es llegeix en minuts

La història recent de l'ocupació a Espanya ens pot ajudar a comprendre, si més no en part, el per què de l'alta desocupació actual. Aquestes són les dades preses d'Eurostat.

En cinc anys de boom econòmic, del 2002 al 2007, a Espanya vam passar de 20 milions d'empleats a 23,7. Es van crear 3,7 milions de llocs de treball. L'augment és d'un 22% acumulat. En aquell mateix període a Alemanya es creen dos milions de llocs de treball, a França un i a Itàlia 1,4. En total 4,4 milions (creixement del 5%). Aquestes tres economies són sis vegades el nostre PIB i quatre vegades el nombre d'assalariats: (83 milions davant de 20).

No obstant, Espanya crea la mateixa ocupació que totes aquestes juntes. Sona estrany, sona molt estrany. Ho he comentat altres cops.

Quan en alguna cosa ets diferent dels altres, pots treure pit i pensar que ets el millor. O fer-t'ho mirar per si estàs fent res malament. Comprovar si la teva economia -creació d'ocupació, crèdit bancari, etc.- està creixent més del compte, és a dir, si estàs alimentant una bombolla. En paraules planeres, si el teu cotxe corre més que els altres, pot ser perquè tens un cotxe més bo (improbable) o perquè estàs corrent més del compte i tard o d'hora el cremaràs per excés de velocitat.

Per a un polític és gairebé impossible parar o punxar la bombolla. Mentre hi ha bombolla tothom té feina, els salaris pugen, la gent consumeix, les empreses venen més i guanyen més. A més a més, es recapten més impostos, baixen el dèficit i el deute públics. Surts a les les fotografies com el millor de la classe. Tothom és feliç. ¿Qui té valor per punxar aquest globus?

Si saps una mica d'economia, també saps que el globus explotarà però que les males conseqüències les patirà qui et substituirà al govern i no tu. Si no saps res d'economia, fins i tot desconeixes que estàs en un globus que explotarà i pots creure que el globus s'infla gràcies a tu.

La previsió que es podia fer, ja el 2008, és que si crees més ocupació del compte, probablement els anys següents tindràs més atur del compte. No cal ser gaire espavilat per preveure-ho.

Com que a Espanya hi havia feina per a tothom, això va atraure molta immigració. El saldo migratori (els que entren menys els que surten), en només cinc anys (del 2002 al 2007) va ser de 3,3 milions de persones. Això representa un increment del 8% sobre la població existent el 2002.

Per posar-ho en perspectiva: Alemanya, França i Itàlia comptaven amb una població de 200 milions d'habitants el 2002, cinc vegades Espanya i no obstant el seu saldo migratori va ser de 2,7 milions, molt inferior als 3,3 d'Espanya. Ja es veu que alguna cosa no va bé.

Notícies relacionades

Una altra dada. Dels 3,7 milions de llocs de treball creats a Espanya durant el boom econòmic (2002-2007), 1,7 milions van ser per a emigrants, gairebé la meitat.

El resultat és que si has creat més ocupació del normal i has atret molta gent a aquestes feines, quan l'ocupació extra desaparegui (perquè la bombolla explota), et trobaràs que tens els mateixos llocs de treball que abans del boom però amb tres milions més de població i dos milions més d'aturats, que és una barbaritat.