Intangibles

Obsessionats amb la deflació

2
Es llegeix en minuts

La inflació del mes de desembre del 2014 ha estat de l'1,1% interanual. És el sisè mes consecutiu amb inflació negativa. A la zona euro ha passat el mateix, inflació negativa del 0,2%. I això ha fet saltar tota mena d'alarmes entre economistes i mitjans de comunicació sobre la deflació que ve i les seves terribles conseqüències. Mentrestant, el ciutadà queda confús, ja que amb el seu sentit comú pensa que ja li ve bé que els preus baixin (i més si ho fa també el seu salari), i no entén per què és tan dolent això de la deflació. Intentaré explicar-ho.

Segons la teoria econòmica una baixada de preus continuada (deflació) seria dolenta, perquè indicaria que la gent no compra, i les empreses es veuen obligades a abaixar preus per vendre; a l'abaixar preus guanyen menys o fins i tot hi perden i han d'acomiadar; això augmenta l'atur i hi ha menys gent que pot consumir. Entrem així en un cercle viciós en què, com pitjor estem, pitjor estarem. Però la realitat és que això no passa mai i no ha passat en els últims 70 anys. De manera que no cal preocupar-se gaire i sí disfrutar dels preus baixos.

La realitat és que els preus han baixat perquè les empreses han ajustat els seus costos per poder vendre tant a Espanya com a l'exterior. Abans tot era molt car, fruit de la bombolla, i va arribar un moment en què els consumidors no compraven. El restaurant de menú a 25 euros va passar a oferir-lo a 10 i ara es torna a omplir. Des de l'estiu del 2014 el preu del petroli està baixant i això contribueix també a fer que els preus baixin; però s'ha d'analitzar aquesta dada amb molt de compte: aquest no ha estat l'únic factor, la inflació està baixant des de l'abril del 2014 i el petroli ha començat a fer-ho només des del juliol.

La conseqüència positiva és que els preus més baixos animen a comprar, com es va veure per Nadal. Així les empreses venen més i poden crear més llocs de treball. Són molt bones notícies per a l'economia. I també ho són per a les persones, ja que poden sobreviure amb ingressos més baixos.

Notícies relacionades

Per últim, la inflació negativa ajudarà que el Banc Central Europeu (BCE) actuï més i faciliti crèdit i la recuperació econòmica. Com sabem, l'objectiu del BCE segons els seus estatuts és exclusivament el control monetari, concretat a aconseguir una taxa d'inflació al voltant del 2%. Per tant, el BCE té les mans lligades per actuar si hi ha recessió econòmica, com passa actualment a bona part de la zona euro; només pot actuar si la inflació és més baixa o més alta de l'objectiu. Ara tenim la sort que, gràcies a la deflació, el BCE té l'excusa per poder actuar, insuflar diners a l'economia i facilitar la recuperació.

En fi, que tot semblen bones notícies i no convé espantar el personal, ja que l'economia es basa en expectatives i si les enfosquim no acabarem de sortir del forat.