La capsa de Pandora

3
Es llegeix en minuts

Pandora, segons la teogonia grega, va ser la primera dona humana però també la responsable de tots els mals de la humanitat. Va venir a la Terra amb una capsa que no havia d'obrir, però la seva curiositat la va perdre i, a l'obrir-la, la malaltia, la pobresa i altres penúries es van estendre per sempre. Potser perquè la igualtat de gènere no era un valor consolidat en l'antiguitat, Pandora amb la seva capsa recorda Eva i la poma, la bellesa associada al mal.

Amb menys poesia però amb un substrat similar, l'atracció per una cosa sense que n'importin les conseqüències, s'estenen per Europa opcions polítiques rupturistes per escapar d'un present més aviat trist. No és res nou, perquè en els pitjors moments econòmics de la història s'han obert camí plantejaments polítics impossibles d'imaginar en situacions de normalitat. I ara Europa s'enfronta a una pluja d'utopies, moltes de les quals poden acabar en distopíes (o sigui, en el pitjor dels somnis) si es desenvolupen en la seva totalitat. Només per afartament o per desesperació de la societat es pot entendre que França aposti cada vegada més per opcions xenòfobes, que el Regne Unit triï aïllar-se de la UE, que Itàlia soni crèdit a un còmic antisistema o que Grècia es plantegi votar a qui porta l'impagament del deute com a bandera del seu programa.

El poble és sobirà i per tant està en el seu dret a equivocar-se. Això és la democràcia; que, per cert, és un invent grec. I el calendari electoral europeu per al 2015 promet emocions fortes: Grècia, Regne Unit, Portugal, Espanya, Dinamarca, Polònia i Finlàndia tenen previst passar per les urnes els pròxims 12 mesos i segur que algun estat membre més s'unirà a anticipar el seu calendari electoral.

Ningú sap si el soroll actual de les opcions rupturistes es traduirà en vots, però el que sí que queda clar és que el 2015 estarà marcat per una certa inestabilitat política en molts estats de la UE. I això implica volatilitat dels mercats. ¿Quan? Quan les forces del mercat vulguin. Els mercats els mouen només uns quants i les notícies polítiques són una gran excusa per fer-ho.

Forces positives

Notícies relacionades

L'anunci d'eleccions a Grècia d'ahir va començar a moure borses i preus de bons sobirans. Podia haver-se desencadenat una caiguda de les borses i una pujada de les primes de risc, però ara estem a final d'any i convé tancar-lo bé. A cap gestor li convé perdre els guanys de l'any per dos dies de nervis. La tempesta vindrà al gener… si convé als que mouen el mercat. Però a més de veure com actuen els grans gestors s'haurà de veure la reacció del Banc Central Europeu en cas de tensions. Ja fa mesos que anuncia que comprarà bons i si hi ha turbulències seria el millor moment.

A Grècia va començar la crisi de l'euro i del deute sobirà i ara s'acosta a una altra fase de la seva tragèdia que pot portar-la a refinançar el seu deute. No hi ha dubte que amb un partit rupturista al poder tot seria possible, inclòs l'impagament del deute i la sortida de l'euro. Ara, a diferència de la crisi del 2010, el sistema financer està preparat i pot ser que fins i tot l'escenari més radical no impliqui grans mals per a Europa. El 2015 porta dues bones notícies: petroli barat i euro feble. Un impulsarà el consum intern a l'haver-hi més renda disponible, l'altre accelerarà les exportacions. Molt probablement les forces positives guanyaran els dubtes perquè Europa no es pot permetre una altra gran crisi i segur que lluitarà per aïllar els problemes i seguir cap endavant.