S'acaba la crisi, ¿sí o no?

2
Es llegeix en minuts

La premsa s'ha fet ressò aquests dies de l'optimisme econòmic del Govern en contrast amb el pessimisme de l'oposició i de part de la població. ¿I qui té raó? ¿De debò s'ha acabat la crisi? Doncs la resposta depèn del que entenguem per crisi.

En el món econòmic es parla de crisi quan el PIB baixa. El PIB és, grosso modo, com el salari mitjà (la renda per càpita) que rep cada ciutadà. Per tant, si baixa, de mitjana tots guanyem menys. La realitat és que uns deixen de guanyar absolutament i la resta segueixen més o menys igual. Doncs bé, s'entén que la crisi s'ha acabat quan el PIB comença a pujar. En aquest sentit podem dir que s'ha acabat la crisi. El PIB està pujant des del tercer trimestre del 2013, i tornarà a fer-ho en aquest quart trimestre del 2014; en total s'haurà passat un any i mig de creixement, malgrat que petit. Havíem passat sense créixer des de la tardor del 2008, és a dir cinc anys fins a la tardor del 2013. Sembla que s'ha acabat la llarguíssima travessia del desert, malgrat que ara el creixement encara sigui lleuger.

A més, la gent sembla més optimista, ja que el consum també ha pujat en cada trimestre d'aquest any 2014 i per primera vegada des del 2008. La inversió empresarial també ha començat a créixer aquest any. I per últim, el 2014 ha estat el primer any des de mitjans del 2008 en què s'ha creat ocupació. I el més important, les empreses estan millor que en anys anteriors, comença a fluir el crèdit i poden començar a créixer, encara que a poc a poc, depenent que ens animem a consumir. En fi, en la meva modesta opinió i amb les dades a la mà, no es pot dir que estiguem en crisi. Aquesta és la cara de la moneda. I ara ve la creu.

Notícies relacionades

I la creu és que a qui està a l'atur tot això li importa ben poc i l'únic que veu és que abans tenia feina i que ara no en té. I veu que sí, que es crea ocacupació, però tan poca que a ell no li arriba. Sí, de mitjana anem millor, però això no va per mitjanes: els que tenen feina veuen les coses amb més optimisme que abans i comencen a consumir, però qui no en té es desespera i més encara si sent dir que la cosa millora, perquè ell o ella no veuen a la seva vida cap millora. La realitat és que des del juny del 2008 al desembre del 2013 es van perdre gairebé tres milions de llocs de treball (segons les dades d'afiliats a la Seguretat Social). La bona notícia és que des del gener fins al setembre d'aquest 2014 se n'han creat gairebé 500.000. Però, és clar, queden gairebé 2,5 milions de persones més que no han recuperat la seva feina. I a aquest ritme de mig milió a l'any, necessitarem cinc anys més per tornar allà on érem el 2008. Són molts els que diuen que la crisi no s'acaba fins que s'acaba amb la desocupació. Cert, si l'economia no serveix per a les persones, alguna cosa no estem fent bé, o alguna cosa hauríem de fer millor.

Estimats lectors. Bon Nadal i que l'any 2015 porti prosperitat especialment a tots els que fins ara no n'han tingut.