La roda

De votar, es votarà

1
Es llegeix en minuts

Hem vist Ana Pastor (La Sexta) elogiar el referèndum d'independència celebrat a Escòcia, Jordi González (Tele 5) constatar que s'ha de preguntar als ciutadans catalans quin país volen, Risto Mejide (Cuatro) dir que fins que Pedro Sánchez no accepti la celebració d'una consulta a Catalunya no el votarà, o Jorge Javier Vázquez (Tele 5) recolzar l'exercici del dret a decidir.

També hem sentit Júlia Otero (Onda Cero) reclamar la celebració de la consulta catalana o el Gran Wyoming (La Sexta) fer el mateix recentment. Fins i tot hem llegit l'editorialista d'El País afirmar que aquesta crisi només se solucionarà votant. Òbviament, ja votem i se seguirà votant. Ho vam fer en les eleccions europees que tant han modificat els termes del debat i ho farem en les pròximes generals, municipals i autonòmiques.

Notícies relacionades

No obstant, cada dia és més obvi que a l'epicentre del procés de canvis a què estem assistint serà impossible trobar una solució sense una votació específica a Catalunya. Fa tan sols dos anys era impensable que als principals mitjans de comunicació espanyols sentíssim els seus referents mediàtics apostar pel que coneixem com a dret a decidir. I sembla que cada vegada més la interiorització de la proposta és una realitat.

Tot i que es pugui pensar que estem a les portes de l'apocalipsi (o del paradís, segons qui s'ho miri) encara hi ha un mandat democràtic de dos anys més per trobar una solució tan radicalment democràtica com formalment impecable. Arribats a aquest punt, convé recordar com s'ha avançat en la batalla dels marcs mentals en aquesta qüestió i que fa únicament dos anys que Mas es va comprometre per primera vegada a impulsar una consulta per decidir el model territorial al llarg de la legislatura.