Podem s'ha de mullar

1
Es llegeix en minuts

La irrupció amb força en les institucions de noves formacions polítiques, com Podem i Ciutadans, suposa una nova fita en la consolidació de la democràcia espanyola. Les eleccions del 20-D, juntament amb la constitució del Govern socialista de Felipe González el 1982 (que va posar fi a la Transició), la victòria del Partit Popular el 1996 (que va demostrar que l'alternança formava part de la normalitat), la constitució d'un Govern tripartit a Catalunya el 2003 (que va acabar amb el regnat de Jordi Pujol) i la victòria d'una candidatura independentista el 27 de setembre passat a Catalunya (que va demostrar que a Espanya hi conviuen visions diferents), han marcat fins avui el desenvolupament de la nostra democràcia.

Notícies relacionades

Fins i tot amb un sistema electoral imperfecte, el pluripartidisme s'instal·la amb força a les Corts Generals. Podem fa història no tan sols perquè en poc més d'un any hagi passat del no res a estar en el centre del debat, o perquè per primera vegada a Espanya una força amb possibilitats de governar s'hagi compromès a prioritzar en la seva acció parlamentària la convocatòria d'un referèndum sobre la independència a Catalunya. La formació que lidera Pablo Iglesias fa història perquè incorpora milers de ciutadans desafectes que convivien entre l'abstenció i el desdeny institucional del No ens representen en un sistema que ara depèn també d'ells.

Oportunitat

No obstant, al llarg de les pròximes setmanes, Podem tindrà l'oportunitat de demostrar si la seva presència parlamentària només és útil de cara a consolidar el sistema sorgit de la Transició (paradoxalment) o si té la voluntat (més enllà del que és evident) d'iniciar una nova etapa política i assumir-ne els costos. S'ha de mullar. Entrem en una legislatura en la qual cap partit té majoria absoluta (i la investidura depèn, per tant, dels suports parlamentaris) i tres dels quatre grans partits porten una agenda reformista en els seus programes. Podem aterra al Parlament i per això haurà d'aprendre a prioritzar, descartar i acordar. ¿Perdrà aquesta oportunitat?