1
Es llegeix en minuts

Gulabi Gang significa Grup Rosa en hindi. La creixent violència contra les dones a l'Índia, els abusos i la indiferència de les autoritats van portar una treballadora social a crear aquest moviment. Sampat Pal Devi, d'Uttar Pradesh, estat del nord de l'Índia, va crear un grup al seu poble per lluitar contra la injustícia social que sobretot afecta el sexe femení.

Gulabi Gang naixia el 2006 defensant una dona que patia violència per part del seu marit. Pal Devi li va demanar que no li pegués però l'home no va fer cap cas. L'endemà Pal Davi va aparèixer amb cinc dones més per pegar l'home. Ràpidament el moviment es va anar estenent altres estats del nord de l'Índia, com Madhya Pradesh, on hi ha els districtes més pobres de la República.

Notícies relacionades

Gulabi ha tingut cura de la seva estètica. Una toga rosa les identifica així com les seves armes: pals de bambú anomenats 'laathis'. El moviment està especialitzat a atacar de forma física marits que fan abusos a les seves dones. També combaten els matrimonis forçats de nens, habituals encara a l'Índia, l'obligació de l'aixovar i fan tasques educatives per evitar l'alt analfabetisme de les dones a la República. Fins i tot ha començat a distribuir aliments a les zones més pobres d'Uttar Pradesh o gestionar pensions per a viudes que no tenen cap ingrés fent de substitutiu de l'Estat.

No se sap quantes membres té Gulabi Gang. Al-Jazira les xifra en 400.000, nombre que la premsa hindú redueix a 270.000 que és més que ajustat. Per fer una comparativa s'ha de pensar que la terrible guerrilla maoista que persegueix l'Exèrcit hindú suma uns 10.000 membres. L'any 2012 es va estrenar una pel·lícula sobre el moviment "rosa" que va projectar encara més la seva popularitat.