1
Es llegeix en minuts

El cap de setmana de la llengua lakota és el tercer esdeveniment impulsat per posar en contacte els darrers parlants d'aquesta llengua sioux. Ha estat organitzat pel Lakota Language Consortium a Rapid City, South Dakota (EUA) els dies 3 i 4 d'abril. El seguiment ha estat notable amb un centenar de participants. Wilhelm Meya, del LLC, assegura que la població índia a Rapid City està creixent i cada vegada més joves mostren el seu interés per a poder parlar la seva llengua.

LLC va crear aquests caps de setmana el setembre de 2.015 com un complement del gran esdeveniment anual de la llengua lakota: el Lakota Summer Institute at Sitting Bull College in Fort Yates, North Dakota que s'allarga tres setmanes.

El primer cap de setmana va reunir 70 persones a la reserva de Pine Ridge, un dels enclaus més tradicionalistes de la nació sioux. El segon va aplegar un nombre similar a la reserva índia de Rosebud amb la participació de mestres que ensenyen el lakota per immersió a les dues escoles de la reserva: la de Pine Ridge i Standing Rock. Una tercera, Eagle Butte, s'acaba de posar en marxa.

Notícies relacionades

Actualment hi ha uns 2.000 parlants de lakota, una de les tres principals de la família de llengües siouanes, amb el nakota i el dakota. Són un terç dels que hi havia l'any 2.005. Molts locutors han desparegut doncs tenien una avançada edat. La qüestió, ara, és incorporar-ne de joves. I aquesta és la feina que fa el LLC i les escoles de les reserves i proposa el documental 'Rising Voices' impulsat pel propi consorci.  Reunir els parlants en un espai on pugun practicar la llengua és clau. Els caps de setmana s'organitzen en tres nivells de coneixement i tenen un to lúdic sense abandonar l'aprenentatge: la gramàtica, el diccionari i àudios són sempre a mà per a facilitar-ne l'ús.

Per contactar amb el consorci es pot escriure a:  junior@lakhota.org.