Anàlisi

Una nova ambició de país: eradicar la pobresa infantil

2
Es llegeix en minuts

Aquesta crisi va per llarg perquè la bretxa de desigualtat i precarietat que ha provocat no es resoldrà ni en una dècada. Els problemes persistents de pobresa i malnutrició infantil hi continuen sent com una nova realitat quotidiana que perdurarà els pròxims anys. Tant en horari escolar com en període de vacances. Aquest estiu del 2014, les administracions i les entitats del tercer sector han donat una resposta més coherent i més ben planificada que en estius anteriors.

És un èxit aconseguit un any després de l'informe del Síndic de Greuges que alertava i destapava el greu problema de la malnutrició infantil com a efecte de la crisi. Amb polèmica i polseguera inclosa. No obstant, el que resulta rellevant és que tenim institucions i xarxes civils que funcionen. Triguen el seu temps però funcionen. Després de l'informe del síndic Rafael Ribó s'han produït efectes en cadena: conscienciació social entre els que no pateixen la crisi, debats parlamentaris sobre el problema, informes, articles i debats mediàtics i pressió del tercer sector fins a assolir el pacte contra la pobresa infantil. Un pacte que ja havíem demanat en aquesta columna fa més d'un any.

Tot arriba si es reivindica amb exigència cívica i justa, amb un teixit social crític darrere i unes institucions sensibles que estan al servei de la ciutadania. Aquest procés de canvi, lent i complex, comença a donar tímids resultats. La Generalitat ha augmentat el seu pressupost fins a arribar als 218 milions d'euros per lluitar contra la pobresa infantil i adolescent. Dins del seu paquet integral de 148 actuacions que arriben a un total de 850 milions d'euros. Els ajuntaments, els bancs d'aliments i el tercer sector també han augmentat la seva dotació.

Notícies relacionades

Sens dubte, són insuficients per eradicar la pobresa infantil. Potser són suficients per pal·liar-la i per minimitzar els efectes de la crisi i fer que siguin al més lleus possible per a la infància. Com a polítiques assistencials s'ha de reconèixer que comencen a funcionar. Però no n'hi ha prou de pal·liar els efectes de la crisi. La infància pobra i mal nodrida que a l'estiu és acollida en casals i equipaments extraescolars no tenen la mateixa oportunitat al llarg del curs escolar. Alleugem la seva necessitat sense lluitar contra la desigualtat.

Com a democràcia i com a societat ens hem de plantejar un nou salt qualitatiu en justícia social: eradicar la pobresa infantil. Aquest hauria de ser l'interès general d'una societat tan castigada com la nostra. Els ciutadans no acceptem més polítics corruptes, cínics i ineptes. Els que ho són o ho han estat, roben cada any uns 10.000 milions d'euros segons el Banc Mundial. Altres informes eleven el cost de la corrupció política a Espanya fins als 40.000 milions d'euros cada any. Cada any. Hi ha recursos de sobres per multiplicar la inversió en infància i adolescència. Des de nous programes integrals i universals. Que Catalunya sigui un país digne on créixer i aprendre en igualtat. Un país amic de la infància. I no tant business friendly.