INICIATIVA D'AJUNTAMENTS I ENTITATS SOCIALS

Oci contra la malnutrició

La campanya estival per l'alimentació infantil inclou jocs i reforç escolar

Més de 1.500 menors en risc d'exclusió van aquest agost a casals

Hora de dinar al centre cívic municipal de Can Tusell, a Terrassa, dijous passat.

Hora de dinar al centre cívic municipal de Can Tusell, a Terrassa, dijous passat. / JOSEP GARCIA / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ
TERRASSA

Amb temps suficient per organitzar-se, amb els recursos econòmics degudament pressupostats i amb el personal més preparat, entitats socials i ajuntaments catalans han desplegat aquest estiu una nova campanya contra la malnutrició infantil en què ja no és l'excepció sinó la norma que es garanteixi no només que els menors en risc d'exclusió prenguin un àpat equilibrat al dia, sinó que també participin en activitats d'oci i tinguin reforç escolar. «Hem canviat el format. El 2013 vam haver de reaccionar precipitadament a la crida que al maig ens havien fet els serveis socials i vam optar per obrir menjadors en escoles de la ciutat, per assegurar l'alimentació. Aquesta vegada, dinen en un casal, on també juguen, van a la piscina, participen en tallers i fan els deures», explica Jordi Ballart, alcalde de Terrassa.

El centre cívic de Can Tusell, a la ciutat vallesana, és, quan falten pocs minuts per l'hora de dinar, un autèntic guirigall de nens i adolescents: converses a crits, carreres pels passadissos i també algun plor, conseqüència potser d'una baralla, o de  cansament excessiu. Els 62 xavals que omplen el sorollós menjador formen part del grup de més de 100 nois d'entre 3 i 16 anys que aquest mes d'agost participen en el dispositiu social posat en marxa aquest estiu per l'ajuntament. Per a molts dels joves que assisteixen a aquest esplai de quatre hores diàries, això serà el que més s'assemblarà a unes vacances que hagin tingut en molt de temps.

Com a Terrassa, també els ajuntaments de Barcelona, Esplugues de Llobregat, Gavà, l'Hospitalet, Granollers, Lleida, Parets del Vallès, Tarragona i Torelló, entre altres municipis, han apostat aquest mes d'agost per organitzar campaments urbans perquè els menors que durant l'any dinen amb beca completa a l'escola puguin seguir una alimentació adequada també durant l'estiu. Només en la desena de poblacions abans esmentades, s'estima que estan sent atesos més de 1.500 menors vulnerables. A aquests s'han d'afegir els que durant tot l'any van a centres oberts en 10 poblacions més (Badalona, Santa Coloma de Gramenet o Salt).

TAMBÉ VOLEN VACANCES / El format en què es presta el servei  també ha tingut alguna controvèrsia. Finalment, els consistoris catalans han apostat per atendre els nens amb necessitats alimentàries segons el model defensat per les oenagés que treballen habitualment amb menors i que recomanen que els xavals no vagin a l'escola únicament a dinar, com està passant en altres comunitats autònomes.

«És que aquests nens, com qualsevol altre noi de la seva edat, també volen tenir vacances. ¿Per què a l'estiu ells han de seguir anant al col·legi, encara que només sigui per anar a dinar, mentre que els seus companys estan fora?», qüestiona Lucía Linuesa, cap de l'àrea d'Atenció Primària i Serveis Socials de l'Ajuntament de Terrassa. Així, la majoria dels consistoris (menys en el cas de casals que es realitzen habitualment en recintes escolars) han preferit la fórmula d'habilitar algunes instal·lacions municipals, com poden ser ludoteques, centres cívics o casals, «de manera que, almenys durant unes hores al dia, els xavals tinguim la sensació que estant fent vacances», indica Linuesa.

Gairebé tots els ajuntaments (no tots, ja que alguns treballen a través dels seus propis serveis socials) han buscat també la col·laboració d'entitats del tercer sector, com el Banc dels Aliments, Càritas, Creu Roja o la fundació Pere Tarrés.

A aquesta última entitat està vinculada la presidenta del Moviment de Centres d'Esplai Cristians de Catalunya, Maria Valencia, que recentment subratllava com és d'important que no només els menors tinguin assegurat un plat al dia, «sinó que a més a més ho aprofitin per adoptar hàbits alimentaris saludables, i això inclou també consumir productes de qualitat, que siguin frescos, i així trenquin amb menús a base de patates fregides, macarrons, pizzes i salsitxes de frankfurt». I al mateix temps també se'ls imparteixen nocions d'higiene.

A Barcelona la previsió inicial de sol·licituds d'ajudes perquè nens de famílies sense recursos assisteixin a aquests esplais ha quedat desbordada aquest estiu, segons informen fonts municipals. Això ha obligat l'ajuntament a reforçar la dotació pressupostària destinada en un principi a aquestes activitats. «Com que aquesta és una partida flexible, que s'ajusta a la demanda existent, no hi haurà problema», indiquen les mateixes fonts.

Notícies relacionades

RETRET A LA GENERALITAT / En la majoria dels casos, l'acció contra la fam infantil l'estan afrontant oenagés i ajuntaments amb recursos propis. «Ja comença a ser hora que la Generalitat s'hi impliqui d'una manera més decidida i actuï d'acord amb el pacte contra la pobresa», clama l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, que lamenta que, molt sovint, els ajuntaments s'han trobat sols a l'hora d'afrontar aquestes situacions.

Malgrat tot, aquest any, el Govern, a través de la Conselleria de Benestar Social i Família, aporta a la campanya mig milió d'euros, procedents de la recaptació de la rifa de la Grossa de Nadal i que ha distribuït a diverses entitats socials perquè concedeixin beques que permetin als seus usuaris poder assistir a aquests casals d'estiu.