Petit observatori

¿Algú se sap l'havanera orgànica?

1
Es llegeix en minuts

Comprenc perfectament que a Espanya no els agradi gens que a Catalunya es convoqui un referèndum. Perquè un referèndum és una consulta que es fa al cos electoral sobre una qüestió normalment política. I als governs, en general, no els fa cap il·lusió que els ciutadans diguin la seva opinió, perquè sempre hi ha la  possibilitat que el poble acabi fent una proposta que no els agradi gens.

En temps de Franco es va muntar un referèndum amb la intenció que, amb les necessàries coaccions, el resultat fos un refrendo, és a dir una confirmació massiva de l'acceptació del règim. En aquell cas es va utilitzar una paraula tan poc usual com refrendar per evitar utilizar legalitzar, ja que això hauria estat reconèixer que allà hi havia alguna cosa d'il·legal.

Pensant en la prevista consulta sobre el dret de Catalunya a la independència, trobo que avui resulta especialment grotesca la informació que l'agència Cifra va difondre i publicar a El Noticiero Universal.

 

«Teruel. Los reclusos dicen 'sí'»«Los reclusos de la prisión provincial y granja agrícola penitenciaria han cursado ayer un telegrama a Su Excelencia el Jefe del Estado en que dicen lo siguiente: 'Población reclusa, a pesar de estar privados del voto por Ley, quieren testimoniar a Vuestra Excelencia que de corazón dicen 'sí', como todo el pueblo español'. A este telegrama ha contestado con otro, muy afectuoso, el secretario del Caudillo, agradeciendo este sentimiento de cariño a los reclusos turolenses».

 

Potser encara és més pintoresc que els cantaires de l'Orfeó d'Alacant assagessin una havanera que cantava «las excelencias de la paz, la Ley Orgánica del Estado y las palabras de Franco en la sesión memorable de las Cortes del dia 22 de noviembre...»

Notícies relacionades

 

Francament, trobo que és una llàstima que a les populars cantades d'havaneres de l'estiu no s'hi incorpori la de la Ley Orgánica del Estado. ¿Algú en sap la lletra?