Intangibles

La fi dels paradisos fiscals

2
Es llegeix en minuts

Em sorprèn que a aquestes altures del segle les autoritats europees i mundials no s'hagin posat mans a l'obra per eradicar els paradisos fiscals d'una vegada per sempre. És sabut que atrauen el diner negre que no paga impostos al seu país. ¿Com és possible que les autoritats mundials permetin que siguin el refugi dels defraudadors?

És sabut que, a causa de la seva total opacitat, els paradisos fiscals atrauen els diners de tot tipus d'activitats delictives: droga, armes, corrupció pública, per no parlar de les fortunes de riquíssims exdictadors. ¿I ningú hi fa res? Si els corruptes sabessin que els seus diners no tenen destí on guardar-se potser no s'animarien tant a delinquir.

Les dades bancàries de qualsevol ciutadà europeu són transparents per a l'autoritat pública. Però si ets molt ric o delinqüent amb milions pots deixar els teus diners en un paradís fiscal opac per a l'autoritat pública. És increïble que seguim amb el romanço del secret bancari, una ajuda claríssima al delinqüent. Se'ls ha de posar difícils les coses als delinqüents i una manera de fer-ho és que no puguin bellugar els diners robats.

No s'entén que es permeti tota mena d'enginyera fiscal perquè les multinacionals no paguin impostos, mentre que la resta de ciutadans i empreses normals paguem com déu mana.

No s'entén que el centre d'aquesta «optimització fiscal internacional» que és, de fet, una evasió fiscal en tota regla estigui a Luxemburg, país central de la UE. No s'entén que les autoritats mundials (Estats Units i la Unió Europea) hagin contemplat impassibles durant anys com els bancs suïssos albergaven (i potser ho segueixen fent avui en dia) els diners de delinqüents, dictadors, corruptes i defraudadors. I que no passi res.

La solució és ben senzilla, només cal una llei de la Unió Europea dient que tots els bancs han d'enviar els moviments bancaris dels seus clients a l'autoritat fiscal, cosa que ha d'aplicar-se als països de la UE i a tots els països amb els quals aquesta té relació comercial (tant si és Suïssa, com Andorra, Illes Caiman, etcètera). Si algun país vol cobrar impostos baixos, d'acord que ho faci, però amb transparència total en el moviment de diners.

Notícies relacionades

No s'entén això de les societats interposades. Tanta societat interposada només serveix per ocultar i perquè es forrin els seus advocats. I si un vol ocultar, és que fa coses lletges. Solució: amb  un registre mercantil centralitzat i un programa informàtic normalet podríem saber a l'instant qui és la persona física que està al darrere d'aquestes societats i per tant responsable del que aquestes societats fan.

La població s'escandalitza tant que les autoritats europees hauran de resoldre (prohibir) aquest assumpte ja. Si no ho fan, alguns pensaran que són els governants els més interessats, a títol particular, que existeixin els paradisos fiscals.