La imatge secreta del Rei

2
Es llegeix en minuts

¿Com és de popular la Monarquia a Espanya? ¿Quant desgast ha suposat per a la imatge pública del Rei el procés judicial contra el seu gendre Iñaki Urdangarin, la seva íntima amistat amb la princesa Corinna o les seves caceres d'elefants per Botswana? No ho sabem, malgrat que entre tots els espanyols fa un temps que, segons sembla, paguem un sondeig que mesura aquestes dades. És un sondeig públic, però secret. El finança la Casa Reial amb fons que surten de la nostra butxaca, però els seus resultats són privats. Dubto que sigui un sondeig barat. Les enquestes no solen ser-ho i aquesta es repeteix cada 15 dies per prendre el pols de la imatge del Rei, la Reina i el ­Príncep.

Gràcies a fonts de la Casa Reial, que aquesta setmana han filtrat informació als mitjans sobre aquesta enquesta d'Estat, sabem de l'existència d'aquest sondeig secret i també algunes dades. Diuen des de la Zarzuela que la imatge del Rei ha millorat en aquests últims mesos; que segueix per darrere de la reina Sofia i del príncep Felip, però que ha remuntat des del funeral de l'11-M, el funeral d'Adolfo Suárez i els seus viatges oficials pels Emirats, Oman, Bahrain i altres països del golf, tan rics com poc respectuosos amb els drets humans.

La Casa Reial encarrega sondejos secrets cada 15 dies, mentre que el CIS a penes pregunta en les seves enquestes públiques. El Centre d'Investigacions Sociològiques mai ha publicat dades massa detallades sobre la família reial. Es pregunta per la institució en general -no per les persones que la formen-, i només de tant en tant. El 2011, la Monarquia va suspendre per primer cop, amb un 4,81 sobre 10. No hi va haver més enquestes durant dos anys. L'abril del 2013, la Monarquia va tornar a aparèixer en una altra pregunta del CIS sobre la valoració de les institucions. Va treure una nota de 3,68. No hi ha hagut més dades des d'aleshores.

Dues preguntes en quatre anys: aquesta és tota la informació demoscòpica oficial sobre el cap de l'Estat a Espanya. Això, i una enquesta secreta cada 15 dies amb uns resultats que només es filtren de forma parcial i quan la imatge del monarca repunta. L'Estat s'interessa per la imatge del seu màxim representant, però no comparteix la informació amb els ciutadans, uns menors d'edat a qui és millor no explicar segons quines coses.

Notícies relacionades

Sense debat públic

El motiu d'aquest secretisme sobre la imatge del Rei sembla bastant obvi: és una manera d'evitar el debat als mitjans de comunicació sobre el deteriorament d'una Monarquia en els seus pitjors dies. És part del blindatge institucional a una corona de vidre que no només no es toca: ni tan sols se la pot mirar. No fos cas que es trenqués.