Estratègies obliqües

Espies i 'hackers' a la justícia

2
Es llegeix en minuts

En el petit univers de l'Audiència Nacional s'ha muntat un gran enrenou després de saber-se que un dels seus fiscals, Carlos Bautista, va usar un pseudònim a Twitter per criticar els seus companys des de l'anonimat. Bautista, amagat com a @cespiralidoso, no va dir res diferent del que altres jutges o fiscals expliquen dels altres egos de l'Audiència en qualsevol conversa informal. Però els seus comentaris per escrit sobre el jutge Fernando Andreu o el seu superior Torres-Dulce li poden costar una sanció.

La gravetat de l'assumpte, no obstant, no és això. El que de veritat hauria de preocupar-nos és com es va descobrir que @cespiralidoso era Bautista, ja que tot apunta -i així ho ha denunciat el mateix afectat davant la policia- que algú va cometre un delicte a l'interceptar les seves comunicacions sense ordre judicial. Una persona o organització va espiar l'ordinador de Bautista, tot un fiscal de l'Audiència Nacional.

El cas podria semblar anecdòtic, però quan les coincidències s'ajunten no sol ser casualitat. Plou sobre mullat, i no només per les revelacions de Snowden sobre la NSA. Fa uns mesos, la Fiscalia Anticorrupció va patir atacs informàtics. Algú va entrar als ordinadors dels fiscals i es va poder emportar un material molt valuós: allà es guardaven documents sobre el crim organitzat, el cas Nóos i el cas Falciani.

Nóos no és un cas menor, però el d'Hervé Falciani tampoc es queda curt. La Fiscalia Anticorrupció fa anys que treballa en el seu llistat de defraudadors. Aquest informàtic es va emportar les dades de 130.000 comptes corrents a Suïssa del banc HSBC i en aquesta llista figuren espanyols d'enorme poder.

Entre la informació que va poder ser robada, la Fiscalia tem per uns arxius especialment sensibles: els extractes de cada cas. Es tracta d'un full de ruta secret que per llei escriu cada fiscal, per si és un altre company el que finalment ha d'anar a judici. És una manera de garantir que, si el fiscal canvia, el nou sà­piga per on continuar. Per a alguns acusats, l'extracte val més or que no pesa: amb ell, podrien conèixer totes les cartes de la Fiscalia abans del judici.

Notícies relacionades

¿Espien la justícia? No en tinguin cap mena de dubte, i és possible que es faci amb tecnologia made in Spain. En l'últim congrés de seguretat informàtica RootedCon, diversos experts van explicar amb detall que Careto -un potent programa espia recentment detectat- és d'origen espanyol. ¿Que com ho saben? Entre altres coses, perquè entre els seus milers de línies de codi apareix una expressió que només s'usa a Espanya: «Caguen1aMar».

Careto no és l'entremaliadura d'un xaval: és un software complex i molt car de desenvolupar. ¿Qui té fons a Espanya per pagar-se una joguina així? Penseu malament i probablement l'encertareu.