1
Es llegeix en minuts

Aquest any es compleixen trenta tres anys de la constitució de la Federació de Municipis de Catalunya amb l’objectiu de promocionar i defensar els interessos dels municipis i de la seva ciutadania davant els diferents governs de l’Estat i de Catalunya. Més de trenta anys d’història on el municipalisme ha tingut un paper fonamental en els canvis socials i de vida que ha tingut el nostre país.

Per davant del trencament amb la Federación Española de Municipios y Provincias entenem que, independentment del moment actual, l’aportació que ha fet el municipalisme català a moltes de les qüestions abordades en el si de la FEMP, ha estat cabdal i, per tant, entenem que s’ha de continuar mantenint les relacions amb aquesta entitat.

Per acabar, l’FMC sempre ha actuat amb lleialtat institucional davant dels diferents governs de la Generalitat, però sempre posant per davant la defensa dels interessos dels municipis i dels seus ciutadans. Això ens ha comportat –a vegades- discrepàncies amb els diferents partits polítics als que pertanyen els nostres alcaldes, ja que en ocasions no són coincidents les propostes polítiques amb la realitat municipal, que és la que l’FMC defensa.

Nosaltres volem que l’FMC lideri el municipalisme català amb temes com la proposta de reforma del sistema de finançament local, que garanteixi la viabilitat i sostenibilitat futura dels municipis i dels serveis que presten als ciutadans i ciutadanes. Com també fer front a la gran desafecció de la ciutadania en els polítics i en les institucions, cal apostar per un canvi en profunditat per apuntar els pilars del sistema democràtic.

Notícies relacionades

I també l’aposta per espais de reflexió de quin és el futur de la política i de l’administració local, perquè el municipalisme necessita referents per fer front als vells i nous reptes. En definitiva crear una plataforma de discussió del municipalisme del segle XXI.

Defensem un municipalisme lligat a la ciutadania i aquesta és la raó de ser de l’FMC. En aquest sentit els alcaldes i alcaldesses socialistes seguirem defensant, i sense renunciar al debat rigorosos i la unitat d’acció dins el municipalisme i no sobre tacticismes conjunturals que de res ajuda a resoldre els problemes que té la ciutadania i els seus municipis.