La roda

El dilema dels socialistes

1
Es llegeix en minuts

Aquest dijous, dos dies després que avui el dilema socialista es visualitzi en forma de reunió pretesament amistosa entre Rubalcaba i Pere Navarro, s'acabarà de decidir el calendari del procés de primàries del PSC per a l'alcaldia de Barcelona. Però no és l'únic procés en què, com a conseqüència de la seva crisi de lideratge i de projecte local i global, està immers el partit. Les eleccions europees, amb l'atrevida aposta per una jove figura com la de Javi López (28 anys), són una mostra més del profund procés de renovació que necessiten abordar els socialistes.

Notícies relacionades

Si el Parlament Europeu s'ha visualitzat sempre com un cementiri d'elefants, l'aposta per ser candidat de López, que ha exercit com a professor de Dret Comunitari a la Pompeu Fabra (la universitat que més quadros i líders polítics genera a Catalunya), serviria no només per donar veu a una de les persones més intel·ligents del seu partit, sinó a tota una generació apartada del centre de decisió. Aposta similar, per cert, a la del ja candidat d'ICV a l'Europarlament, Ernest Urtasun (32 anys).

Així mateix, en el cas de Barcelona, en un debat en què podrà participar qualsevol ciutadà, ja es visualitzen diversos noms amb uns perfils potents i variats. Mentre Laia Bonet representa una altra forma de fer política, imprescindible si segueix havent-hi vocació de governar, Jordi Martí és qui fa més anys que pensa el seu model de ciutat, però no el coneixen ni els seus votants. Tots dos podrien veure's les cares amb Rocío Martínez-Sampere, considerada la intel·lectual del partit encara que antipàtica; o amb un Jaume Collboni que compleix el requisit imprescindible en un alcalde de representar la viva imatge del que és i significa la ciutat i de qui s'espera que anunciï la seva candidatura els pròxims dies.