Volem votar, ¡deixeu de retallar-nos!

Carta als primers ministres europeus sobre el futur de Catalunya (versió d'ICV)

2
Es llegeix en minuts
Una cadena humana protesta contra les retallades a la Vall d’Hebron, fa dues setmanes.

Una cadena humana protesta contra les retallades a la Vall d’Hebron, fa dues setmanes. / REUTERS / ALBERT GEA

Ens permetem dirigir-li aquesta carta per fer-li saber els darrers esdeveniments que han succeït a Catalunya.

En primer lloc, volem informar-lo que, el darrer 12 de desembre, partits que representen un 65% del Parlament de Catalunya es van posar d'acord per fer un referèndum sobre el futur de Catalunya. És voluntat del poble de Catalunya decidir lliurement el seu futur, en una nova relació amb l'Estat de tipus federal, confederal o independent directament dins de la Unió Europea, segons el que expressi democràticament la ciutadania.

Volem que aquest referèndum es produeixi el 9 de novembre de 2014, donant resposta al que han reivindicat democràticament als carrers de Catalunya els seus ciutadans i les seves ciutadanes, i creiem que hi ha vies dins la legalitat espanyola actual per fer-ho possible.

En segon lloc, voldríem posar de manifest i en el seu coneixement les greus conseqüències socials que les polítiques de retallades decidides conjuntament pels governs dels Estats membres, la troica i les institucions comunitàries estan provocant. Aquestes polítiques, impulsades també amb la complicitat del seu fidel soci a Catalunya, CiU i el govern d'Artur Mas, estan creant una fractura social a Catalunya i una autèntica carnisseria en amplis sectors de la societat. L'austericidi europeu ha generat a Catalunya 840.000 aturats, dos milions de persones en risc de pobresa i 50 desnonaments diaris. Aquesta situació és insostenible. El poble de Catalunya no aguanta més i li exigim, perquè el necessitem, un canvi de rumb urgent i radical en la política monetària, un programa europeu de reestructuració del deute (que, com molt bé saben vostès, és irretornable i il·legítim) i un calendari radicalment diferent de consolidació fiscal, desenvolupant alhora un autèntic programa de despesa a escala europea per rellançar la demanda europea i lluitar contra l'atur, tal com està reclamant la Confederació Europea de Sindicats.

El somni europeu es va crear per defensar els drets i les llibertats de les ciutadanes i els ciutadans, i no podem tolerar que una gran part dels mateixos vegi avui com els mercats i les polítiques de la Troika els hi treuen tot. Estem posant en risc els mateixos fonaments del somni de la construcció europea.

Estem segurs que serà capaç de donar suport a aquests dos drets: que el poble de Catalunya pugui decidir el seu futur institucional amb llibertat i el de tot ciutadà europeu a una vida digna i a no veure trepitjats els seus drets. Aquestes són les peticions que li volem fer arribar des d'ICV, compartides per una gran majoria de ciutadans i ciutadanes de Catalunya.

Notícies relacionades

Atentament,

Iniciativa per Catalunya Verds