La testosterona i l'Alzheimer

2
Es llegeix en minuts

Atès que 'La Marató' d'aquest any té com a objectiu ajudar a la investigació de malalties neurodegeneratives, vull ressaltar una vegada més, la importància de mantenir el nivell de testosterona adequat en homes per la seva gran relació amb l'Alzheimer.

Són molts els treballs que vinculen els nivells de testosterona i Alzheimer. Ja l'any 2004, Moffat SD et al, van determinar els nivells de testosterona lliure en 1.958 homes "normals" i els van seguir durant una mitjana de 19 anys. Els que van desenvolupar Alzheimer tenien ja des de l'inici uns nivells significativament més baixos de testosterona que els que no van desenvolupar Alzheimer.

Uns treballs de molt alt nivell desenvolupats per Tan RS publicats l'any 2013 han demostrat per la tècnica de PET (Positron Emission Tomography) que en pacients amb Alzheimer i amb testosterona baixa l'administració de testosterona millora el metabolisme de la glucosa al cervell principalment en el lòbul parietal i el tronc cerebral.

"El descens de testosterona a nivells inferiors als acceptats com a normals en l'home adult augmenta la formació del beta-amiloide"

En un treball també de l'any 2013, Barron A et al, fan una revisió sobre el tema i arriben a la conclusió que el descens de testosterona a nivells inferiors als acceptats com a normals en l'home adult, augmenta la formació del beta-amiloide, augmenta la fosforilització de la proteïna Tau, augmenta la mort neuronal i provoca trastorns cognitius, tot plegat relacionat directament amb el desenvolupament de l'Alzheimer.

Finalment, diversos treballs experimentals amb rates, com el de Seyedreza el al, del 2013, descriuen que en rates a les quals se'ls mha provocat químicament un Alzheimer, si se'ls subministra testosterona milloren la capacitat cognitiva i de memòria en els tests experimentals validats per avaluar aquests efectes.

No puc fer una revisió del tema en un sol 'post', només assenyalar que hi ha moltes dades de gran solvència que demostren que mantenir els homes amb uns nivells adequats de testosterona és preventiu per a l'aparició d'Alzheimer, i que els nivells adequats són els que corresponen a la dècada dels 40 anys, encara que no sempre s'han de normalitzar a base de donar testosterona, sinó que depenent de l'edat se n'ha d'estimular la seva producció mitjançant gonadotrofines amb l'objectiu d'estimular les gònades, mentre que en una altra etapa pot ser convenient inhibir l'aromatasa, i finalment en persones més grans és quan s'ha de prescriure testosterona, preferiblement per via dèrmica amb gel, per evitar la seva metabolització hepàtica que a la llarga pot ser perjudicial.

Notícies relacionades

Cal mantenir uns nivells de testosterona adequats per a cada edat i circumstància i pels mitjans terapèutics més respectuosos amb la fisiologia del sistema endocrí.

"En dones, l'aparició d'Alzheimer descendeix significativament en aquelles que han fet tractament hormonal substitutiu (THS) després de la menopausa durant més de 5 anys"

També cal ressaltar, que en dones, l'aparició de l'Alzheimer baixa significativament en aquelles que han fet tractament hormonal substitutiu (THS) després de la menopausa durant més de 5 anys, preferiblement entre 5-10 anys. Però s'ha de tenir en compte la recomanació de conèixer prèviament, abans d'administrar (THS), si a causa d'alguna alteració en els seus gens el tractament hormonal pot ser adequat sense que pugui provocar risc de trombosi o càncer de mama.