Ingesta adequada de calci

1
Es llegeix en minuts

Una bona ingesta de calci adequada des d'edats precoces afavoreix formar una estructura sòlida dels ossos i per tant prevenir osteoporosi principalment en el cas de dones.

Sobre aquesta qüestió, he d'insistir que no s'ha de donar excessos de calci amb la idea que "com més calci més forts els ossos" sinó que, com en tot, se n'ha de donar únicament el necessari. Un excés de calci circulant, és a dir que no s'ha fixat en l'os perquè ja no en necessita més, afavoreix l'aterosclerosi --que precisament entre altres causes es produeix per fixació de calci a les artèries--, que pot interferir en moltes conseqüències amb efectes negatius.

S'ha de conèixer quant calci ingerim en la nostra dieta habitual i complementar fins que assegurem aproximadament la ingesta d'un gram al dia i sempre acompanyat d'una ingesta de vitamina D adequada; però no per més calci tindrem més sans els ossos, i, en canvi, el seu excés pot ser perjudicial per a la nostra salut.

Notícies relacionades

També entre els factors de risc de l'osteoporosi hi ha l'herència, és a dir trastorns genètics. Hi ha un reduït grup de malalties genètiques que provoquen alteracions greus en l'estructura dels ossos. A través de la genòmica, podem conèixer algunes variacions genètiques que, sense produir directament una malaltia, ens predisposen a determinades patologies, entre elles a conèixer la predisposició individual a l'osteoporosi, i coneixent aquestes variacions en els gens, es poden implementar pautes dietètiques i hàbits de vida necessàries per prevenir-la.

El coneixement dels polimorfismes genètics associats al risc d'osteoporosi i al risc de fractures ens permet aportar recomanacions dietètiques, complements nutricionals, vitamines i hàbits de vida adequats per prevenir l'osteoporosi de forma individualitzada segons els polimorfismes genètics de cada persona.