1
Es llegeix en minuts

Es dóna el cas que moltes dones quan els arriba la menopausa, o bé els metges no els aconsellen un tractament hormonal substitutiu o una majoria de vegades són les dones mateixes que per la por d'un possible càncer de mama, ho descarten.

La conveniència del tractament hormonal substitutiu (THS) ha de ser considerada no només per alleujar els símptomes de la menopausa, com són les sufocacions, la sequedat de vagina o la incontinència urinària, cosa que consistiria a utilitzar el tractament hormonal només dos o tres anys, sinó aconseguir els beneficis que produeix a llarg termini (evitar l'osteoporosi, malalties cardíaques, hipertensió i fins i tot una reducció important de risc d'Alzheimer), fet que suposa mantenir el tractament fins a deu anys o més. No obstant, aquest tractament pot representar un cert risc de trombosi o de càncer de mama, de manera que és possible que resulti difícil per a les dones decidir què han de fer, però no ho hauria de ser per als metges aconsellar.

Avui disposem de desenes de publicacions d'alt impacte que relacionen el risc de trombosi amb THS, o amb els anticonceptius orals. El risc del THS a patir càncer de mama és degut a certes variants genètiques d'algunes dones que al tractar-se amb aquesta medicació pot ocasionar-los, però que simplement coneixent la informació que aporta un estudi genòmic, mitjançant proves totalment assequibles, permet predir el risc individual de cada dona a tenir una trombosi o un càncer de mama.

Notícies relacionades

La genòmica proporciona una informació de predicció de riscos, que facilita prescriure una terapèutica personalitzada segons els gens de cada persona. D'aquesta manera quan arriba el moment de decidir i sorgeix la pregunta ¿què he de fer?, la resposta científica hauria de ser, prescriure prèviament l'estudi genòmic, igual que se sol·licita qualsevol prova exploratòria per establir un diagnòstic i, amb el seu resultat, informar amb precisió del risc genètic abans de recomanar el tractament.

És una llàstima que pel risc més elevat que tenen aproximadament un 10% de les dones, l'altre 90%, que no el tenen, decideixin no fer tractament hormonal, per la por de tenir un càncer o trombosi, quedant-se sense els amplis beneficis d'aquesta medicació, el possible risc de la qual es pot saber amb anterioritat, amb un senzill estudi genòmic.