Si pren Zolpidem per dormir i condueix, vigili els altres medicaments

1
Es llegeix en minuts

Un dels fàrmacs que més es prescriuen per a l'insomni és el Zolpidem venut com a genèric amb aquest nom i amb les marques comercials Dolparan® i Stilnox®, tot ells en comprimits de 10 mg. Es va publicar un treball que alerta que si els nivells en sang superen els 50 ng/ml, hi pot haver somnolència i risc d'accidents si es condueix.

Com que es pren a la nit abans d'anar a dormir, sembla que no hi hagi cap problema, però no és així. Aquests autors troben que al matí amb la dosi de 10 mg, un 15% de la dones i un 3% dels homes tenen nivells en sang superiors a 50 ng/ml, és a dir risc d'accident per somnolència.

Notícies relacionades

Aquest fàrmac s'elimina per acció d'una enzim que es diu CYP3A4. Si es prenen altres fàrmacs que la inhibeixen, tindrà menys activitat i es podrà frenar l'eliminació del Zolpidem de manera que al matí --i com més d'hora pitjor-- si es condueix poden quedar nivells encara alts en sang i, per tant, hi ha un risc elevat d'accidents per somnolència.

Antiretrovirals

Per tant, si pren Zolpidem és convenient que revisi si els altres medicaments que pren són inhibidors del CYP3A4. Hi ha molts fàrmacs que són inhibidors potents del CYP3A4, com antifúngics (Itraconazol, Ketoconazol entre altres), la majoria d'antiretrovirals contra la SIDA, també l'Amiodarona, el Verapamilo i una llarga llista. També el suc de pomelo és un dels inhibidors més potents.