La roda

¡Benvingut, Mr. Mittal!

1
Es llegeix en minuts

Villar del Río, anys 50. El Pla Marshall arriba a una Europa en ruïnes i una delegació de turistes americans està a punt de passar per alguns pobles d'Espanya. ¿La promesa? «Hem de rebre millor que ningú aquests formidables amics. Us dono la meva paraula d'honor que es passaran molt temps gastant-se tots els diners que portin». Barcelona, 2013. Europa està immersa en una profunda crisi econòmica i uns milionaris indis vénen de casori a la ciutat. «El germà del senyor Mittal vol casar la seva filla i ho farà a Barcelona. Ens convé perquè es pensa gastar molts diners aquí», va anunciar també el convidat al casament i alcalde Xavier Trias.

Notícies relacionades

Si la primera situació correspon a la ficció i a l'enginy de Luis García Berlanga, la segona, lluny de ser una pel·lícula, ha estat una trista realitat el cap de setmana passat. Carrers tallats, el MNAC tancat o la font de Montjuïc endarrerint el seu espectacle al servei d'un controvertit empresari de l'acer que celebra sense estar-se de res el casament de la seva neboda. Uns 65 milions d'euros que lluny de tenir impacte a la butxaca del ciutadà mitjà han beneficiat hotels de luxe, grans botigues del centre de la ciutat, cuiners amb problemes amb Hisenda i, és clar, molt poc la reputació de Barcelona.

Perquè si primer va ser Adelson el que va mostrar les misèries per les quals alguns estan disposats a passar a canvi d'una mica de diners, l'espectacle d'aquest cap de setmana ens ha recordat que el provincianisme al qual meravella l'estranger i està disposat a tot segueix a la mateixa Barcelona. «Com a alcalde vostre que sóc, us dec una explicació», va advertir Don Pablo, l'alcalde de Villar, molt abans que el seu poble veiés que no serviria de res mobilitzar-se perquè els turistes passarien de llarg. Una explicació que en aquest cas dubto que acabi arribant.