2
Es llegeix en minuts

S'acaben de publicar 'on line' a la revista 'Circulation', el 12 de novembre, les noves guies per al tractament control dels nivells alts de colesterol per part de l'ACC i l'AHA (American College of Cardiology – American HeartAssociation). Les guies -84 pàgines- són denses i crec amb tot el respecte que devia redactar-les un no especialista en cardiologia, perquè basen massa el concepte de rebaixar els nivells del colesterol prescrivint estatines*, quan, en canvi, a Europa, es tendeix més a rebaixar el colesterol prioritàriament amb la correcció d'hàbits de vida, complementat únicament amb estatines, si fa falta.

Vida sana

El concepte és que és millor una vida sana i poca medicació, que una vida no sana i amb més medicació per corregir els efectes nocius per a la salut d'aquest estil insà de vida. 

En un dels molts apartats de les guies, es fa referència al control dels nivells de l'enzim CK en els pacients tractats per veure si hi ha afectació muscular, és a dir, verificar si les estatines ja estan produint efectes adversos al pacient, perquè, com se sap, del 10-15% de pacients que prenen estatines pateixen una miopatia. 

Test abans de prescriure

El que és correcte és, abans de prescriure estatines, comprovar amb un senzill test genòmic si el pacient té el polimorfisme SLCO1B1*5. En aquest cas tindria un alt risc de patir una afectació muscular i estarien contraindicades totes excepte la Fluvastatina. En aquest cas s'hauria també de comprovar si el pacient no és metabolitzador pobre de l'enzim CYP2C9, una cosa que es coneix a través de veure els polimorfismes *2 i *3 del Gen CYP2C9.

Les guies també alerten que no s'ha de donar gemfibrozil (per rebaixar els triglicèrids) perquè hi ha un alt risc d'una miopatia, tampoc aconsellen donar Vitamina B3 per ajudar a rebaixar el colesterol, perquè hi ha risc de cardiopatia. Però a més referent a aquestes dues interaccions de medicaments, volem ressaltar que hi ha molts altres medicaments que interfereixen amb el metabolisme de les estatines que podran produir igualment efectes adversos, a vegades greus, encara que el pacient hi sigui genèticament compatible.

El tractament amb estatines

Notícies relacionades

A la web www.eugenomic.com, en l'apartat 'abans de prescriure', hi ha una monografia sobre el tractament amb estatines, amb referència a l'estudi del polimorfisme *5 del gen SLCO1B1 i altres polimorfismes que hi poden interferir. A més s'aporta un esquema del metabolisme de totes les estatines, per ajudar a seleccionar de forma personalitzada l'estatina més adequada en cada pacient i que permet al seu torn predir efectes desfavorables deguts a la comedicació i, per tant, seleccionar aquells que no produiran efectes adversos.

*Es coneix com a estatines un grup de fàrmacs usats per disminuir el colesterol, per exemple Simvastatina, Atorvastatina, Rosuvastatina, Fluvastatina, etcètera.