L'ictus en les dones i la relació amb els anticonceptius hormonals

1
Es llegeix en minuts

En la premsa han aparegut articles i comentaris ressaltant la gran incidència en dones, quan fa anys es considerava més "cosa d'homes". L'ictus cerebral pot ser degut a la formació d'un trombe en un capil·lar cerebral (ictus isquèmic) que acostuma a donar-se en persones amb arteriosclerosilípids alts i diabètics, o per contra, per un trencament d'un capil·lar (ictus hemorràgic) que afecta més les persones hipertenses.

Unes de les causes per les quals ha augmentat la incidència en dones és a causa de: augment del tabaquisme, diversos hàbits de vida, com el sedentarisme, alimentació rica en calories greixos saturats de la dieta general i els anomenats 'fast foods'.

Notícies relacionades

Però hi ha un altre factor important en el cas de l'ictus isquèmic i és l'augment de l'ús d'anticonceptius hormonals en dones en edat fèrtil i d'hormones de reemplaçament en la menopausa. Se sap que determinats polimorfismes genètics (que afecten un 10-12% de la població) predisposen a la trombosi i que s'activen precisament amb els tractaments hormonals, cosa que situa les dones que els utilitzen davant un risc més alt d'ictus que els homes.

És per aquest motiu que tantes vegades reiterem l'interès i la necessitat de detectar els polimorfismes genètics que s'associen a un risc més alt de trombosi, i que especialment recomanem per a les dones que, amb fins anticonceptius o substitució hormonal en la menopausa, fan tractaments hormonals.