'La Roja' i el dictador Obiang

"Obiang governa a sang i foc, viu protegit per tropes mercenàries amb el seu primogènit Teodorin, tot un expert a dilapidar els recursos econòmics que el poble necessitaria per sortir de la pobresa"

2
Es llegeix en minuts

Guinea Equatorial és un país amb una vegetació exuberant i un paisatge bell com pocs. Els seus territoris i les seves illes són pròdigs en flora i fauna. Les seves selves i  els seus costums ancestrals no estan exemptes de màgia i misteris de tota índole. Guinea també és rica en recursos naturals. El petroli que s'amaga sota les aigües del seu golf, i exploten les grans multinacionals petroleres, garanteix reserves energètiques per a uns quants anys. Guinea és un petit gran país, però també posseeix un element groller, brutal i inhumà: un tirà megalòman, un sàtrapa que respon al nom de Teodoro Obiang Nguema. Aquest home governa a sang i foc, viu protegit per tropes mercenàries amb el seu primogènit Teodorin, tot un expert a dilapidar els recursos econòmics que el poble necessitaria per sortir de la pobresa...

Notícies relacionades

Doncs bé, no els recordaré les aventures de José Bono Duran Lleida complimentant i estrenyent les mans del dictador mentre la repressió del règim planava sobre els demòcrates del seu poble. No, això va passar i és a les hemeroteques per a vergonya d'alguns. Avui la cosa es vesteix de curt i amb la samarreta vermella de la selecció espanyola. El dia 16 de novembre Espanya s'enfrontarà en partit amistós a Guinea Equatorial. Res a objectar sobre la qüestió quan les coses es bressolen en l'àmbit estrictament esportiu, però... ¡Ai! El dictador ansiós i desesperat per netejar la seva imatge de sicari s'ha fotografiat una vegada més amb la selecció del seu país. A Malabo capital abunden els plafons publicitaris en què el sàtrapa es barreja impúdicament amb l'equip nacional guineà. L'esdeveniment esportiu promet convertir-se en el millor espot publicitari que ha aconseguit el règim en els últims anys. Tota una campiona mundial, Espanya, encaixant una mà assassina.

Em consta, i els mitjans de comunicació així ho han recollit, que la Associació Pro Drets Humans ha cursat una petició formal al president de la Federació Espanyola de Futbol sol·licitant que se suspengui aquest partit entre les dues seleccions com a protesta per la sistemàtica conculcació dels drets humans que practica el règim de Teodoro Obiang. Crec sincerament que barrejar política amb esport no és saludable i que convé evitar-ho quan sigui possible. D'acord, però davant el desvergonyiment d'un personatge que pretén comprar a qualsevol preu legitimitat és imperiós no claudicar. Se li ha d'explicar al senyor Ángel María Villar, president de la federació, que molts espanyols recolzaríem i entendríem una mesura d'aquest tipus. Aquesta és una ocasió d'or per xiular-li la pena màxima, un penal, a Obiang i marcar-li un gol a la dictadura. El poble guineà que aspira a la llibertat ho agrairà, i les nostres consciències també.