Soldats del gol

"Si el futbol és un terreny extraordinàriament abonat per a les parafílies i rareses, un llibre sobre futbol nord-coreà suposa un autèntic carnaval"

1
Es llegeix en minuts
Els successius líders suprems nord-coreans Kim Il-sung, Kim Jong-il;i Kim Jong-un.

Els successius líders suprems nord-coreans Kim Il-sung, Kim Jong-il;i Kim Jong-un. / KYODO (Reuters)

“Els crits es van fent més aguts a mesura que l'esfèrica s'acosta a la porteria. L'èxtasi després d'un gol és el que acaba d'igualar-los definitivament a tots els que estimen el futbol a la resta del món”.

A Barcelona hi ha un senyor que parla serbocroat, anima la Reial Societat, escriu de política pàtria i és un reconegut expert en Corea del Nord. Els volia parlar de Roger Mateos, dandi omnívor, a compte del llibre que ha publicat aquest estiu i que porta per títol 'Soldados del gol. Fútbol, patria y líder en Corea del Norte'.

Aquests dies costa trobar un llibre sobre futbol escrit sense la pretensió de marcar un abans i un després en la història de la literatura i en la del futbol. Costa encara més trobar llibres sobre aquest esport en què a l'última pàgina no se t'aparegui un senyor amb passamuntanyes i pistola que et digui idiota. 'Soldados del gol' és una feliç excepció. Aquest llibret parteix del règim més claustrofòbic del planeta per portar el lector de viatge per racons insòlits.

Darrere de la pilota un visita el Middlesbrough obrer del 1966, el que es va enamorar d'aquella selecció de Corea del Nord que va regalar a l''azzurra' un prematur retorn a Itàlia, on va ser rebuda amb tomàquets i ous podrits. Recorrem també sinistres dependències de jesuïtes i el sord rebot de la pilota en els partits de la lliga nord-coreana amb més gent sobre la gespa que a les grades. I anem a l'Àsia profunda per vibrar amb les pífies d'un Turkmenistan-Corea del Nord.

Notícies relacionades

Si el futbol és un terreny extraordinàriament abonat per a les parafílies i rareses, un llibre sobre futbol nord-coreà suposa un autèntic carnaval de personatges insòlits. Un descobreix que a Corea del Nord es fa el pi per relaxar els músculs després d'entrenar-se, la inconfessable i clandestina amistat entre el nord-coreà Pak i el sud-coreà Park Joo Jo en la civilitzada Suïssa; s'horroritza amb les sàdiques pràctiques del metge del modest Bezanija serbi i es commou amb el sofert poble que queda més enllà del paral·lel 38.

I, per descomptat, en el llibre no hi falten gols, èpica, suor, llàgrimes i fins i tot algun èxit. Al capdavall, allò és futbol, un esport del qual fins i tot l'Estimat Líder, Kim Jong-il, era un consumat expert: “Per ser un excel·lent jugador, s'ha de córrer ràpid i xutar amb precisió”.