La roda

¿Democràcia als partits?

1
Es llegeix en minuts

La Constitució impedeix que els ciutadans recullin firmes i puguin presentar iniciatives que afectin les lleis que són de caràcter orgànic. Això significa que si volem reformar la llei de partits per forçar-ne el funcionament democràtic, per exemple, no és possible presentar una iniciativa legislativa popular al Congrés per molt ben organitzats que estiguem, i que fer-ho depèn en exclusiva dels mateixos partits.

Tot i això, fa uns mesos va sorgir el Fòrum +Democràcia entre un grup de ciutadans de tota mena amb l'objectiu d'articular una proposta de llei de partits mitjançant un treball en xarxa i horitzontal que ja compta amb més de 60.000 suports. Entre el grup impulsor ens reunim acadèmics com Adela Cortina, periodistes com José Antonio Zarzalejos, els exministres Jordi Sevilla o Josep Piqué i ciutadans anònims però compromesos amb el nostre entorn.

Notícies relacionades

Fa unes setmanes vam publicar a la nostra web una proposta articulada que aprofundeix en el funcionament democràtic dels partits: eleccions primàries, programes electorals entesos com a contractes, responsabilitat penal per finançament irregular... «Una reforma en profunditat mai és la panacea que corregeix totes les deficiències, però sí que és mostra de la voluntat d'eradicar-les. És el primer pas per recuperar la confiança perduda», assenyala Victòria Camps en el preàmbul de la proposta.

Un missatge dirigit, especialment, als líders polítics amb què ens estem reunint aquestes setmanes i que si segueixen ignorant aquest tipus d'iniciatives estaran no ja contribuint a la pèrdua de confiança, sinó que acabaran legitimant el discurs dels que els responsabilitzen de tots els nostres mals. De les bones paraules a les bones accions. ¿S'atrevirà algun partit a abordar aquesta reforma els pròxims mesos?