3
Es llegeix en minuts

A l'edat de Leonarda Dibrani, 15 anys, viure en un lloc o un altre del planeta decanta la vida, entre la llibertat i l'esclavitud, totes dues enteses en el sentit més ampli. Si vostès pensen que pel fet que Kosovo estigui a Europa i tinguin només la manejable xifra de dos milions d'habitants les noies tenen una educació pròpia d'Occident, s'equivoquen. El 61% de la població femenina no ha tingut un ensenyament formal, l'analfabetisme funcional domina la població femenina de les zones rurals i l'analfabetisme a seques és del 17% entre la comunitat gitana, a la qual pertany Leonarda. Així, doncs, la seva expulsió de França serà determinant.

A Kosovo, la falta d'educació invalida les dones per optar a la majoria de feines i les empeny a la notable violència masclista. Que el dret a l'educació vagi més enllà del paper i la voluntat no succeeix sovint als països no desenvolupats. Gairebé la meitat de la població mundial té menys de 24 anys i 1.700 milions són nenes i noies. En realitat només fa 60 anys que els governs van donar el seu plàcet a les declaració de les Nacions Unides sobre el dret dels nens i les nenes a rebre educació.

Si vius a Togo, per exemple, pots trobar-te entre el 16% d'adolescents que identifiquen el seu professor com el causant del seu embaràs no desitjat. En l'adolescència és quan el paper d'ells i elles pateix una divisió, gairebé sempre irreparable. El fet de veure's obligades a abandonar l'escola situa les noies en un camí del qual no podran separar-se. Mentre ells guanyen coneixements i experiència laboral, s'independitzen de la família i, per tant, es fan autònoms, elles s'endinsen en la reclusió que les conduirà a un matrimoni prematur, maternitats no desitjades, exclusió o precarietat laboral. Entre viure en un país amb l'exigència dels 18 anys per casar-se i per abandonar l'escola i viure en un altre que empara el matrimoni així que arriba la primera regla hi ha, sens dubte, un abisme.

Per a la jove Leonarda la conclusió dels estudis secundaris la porta a una vida millor quedarà tancada si continua a Kosovo. Un Estat en què la violència contra les dones forma part d'una herència de separació encara sagnant. Un territori europeu identificat amb les màfies, amb el tràfic de persones. Prop d'un milió de noies i nenes són víctimes del tràfic que té lloc a escala global cada any.

Notícies relacionades

Una ciutat, Mitrovica, on la noia transpira la divisió entre serbis i albanesos. Allà la seva comunitat és minoritària i gran part d'ella envia els fills a estudiar a la part sèrbia perquè d'allà aconsegueix la subvenció més elevada. Res a veure amb les oportunitats que podria tenir a França, més encara al tractar-se d'una persona d'una minoria. És brutal la distància entre els dos estats europeus.

Així que no és només la diferència per a les nenes entre Pakistan o Finlàndia. En el primer cas, amb moltíssima sort, pots accedir a un enginyós sistema en què les noies reben SMS -a través d'un mòbil low cost i una targeta de prepagament- per connectar-se amb una espècie d'escola virtual on assentar els coneixements de base adquirits. Al nord d'Europa, la igualtat i el lideratge s'explica així: «Els polítics, els pedagogs, els empresaris, els estudiants... Tots saben que l'educació és el principal recurs del país per competir en el mercat internacional i per construir una ciutadania cívica», afirma Tony Wagner en un documental sobre el fenomen educacional finlandès. Així que tu, millor a França.