La candidatura olímpica d'hivern

Què necessitem per al 2022

Sense il·lusió, orgull de ciutat i de país, i consens polític, Barcelona no pot aconseguir els Jocs

3
Es llegeix en minuts

El gener del 2010 Barcelona va llançar la idea d'organitzar uns Jocs Olímpics d'Hivern, seguint la fórmula que ja havien provat amb èxit Torí el 2006 i Vancouver l'any 2010. Una gran ciutat internacional, amb bones infraestructures i ben connectada, i les estacions d'alta muntanya més properes comparteixen les proves esportives.

En aquell moment la proposta anunciada per Jordi Hereu va sorprendre a moltes persones, entre elles a mi mateix, i va provocar certes dosis d'escepticisme. Perquè, encara que és cert que la marca Barcelona és una marca de prestigi associada al món de l'esport, cap de nosaltres la lligava en aquell moment als esports de neu i gel.

Però amb el temps s'ha demostrat que aquest és un projecte solvent, seriós i possible. Per això, com a alcalde vaig decidir, ja fa més de dos anys, que l'equip que hi estava treballant continués madurant la proposta. El resultat és una candidatura magnífica, oportuna, innovadora i sostenible, molt ben treballada per part de l'oficina tècnica.

Oportuna perquè està dimensionada a les capacitats actuals del país, i perquè arriba en el moment precís d'oferir al món la novetat d'organitzar uns Jocs d'hivern des d'una latitud mediterrània. Innovadora perquè permet l'aprofitament i l'adaptació de moltes de les infraestructures existents tant a Barcelona com al Pirineu, i sostenible perquè ho fa des de la mesura en l'impacte econòmic i ambiental que tindrien aquests Jocs en el territori.

Mai m'he plantejat aquest repte com una aposta estrictament barcelonina. La candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern és un projecte de país, que ens permet compartir il·lusions i horitzons de futur a mig i llarg termini amb el Pirineu. Tinc molt clara una cosa: Barcelona és la capital de Catalunya i, com a tal, ha de liderar i donar suport als principals projectes de país.

En aquest cas, parlem d'un projecte que compta amb el suport i l'entusiasme de tots els municipis i totes les comarques del Pirineu. Es tracta d'oferir oportunitats a molta gent, de promoure l'esport en disciplines de neu i gel, de crear ocupació i de generar activitat econòmica, així com fer realitat infraestructures vertebradores llargament esperades.

La marca Barcelona té prou força per competir al costat d'Oslo, Munic o d'altres ciutats que han anunciat que es presenten el 2022. Tenim una proposta sorprenent que combina amb perfecta harmonia i naturalitat la proximitat de l'alta muntanya amb la calidesa del litoral mediterrani.

¿Quan ens presentarem? Tirarem endavant aquesta candidatura quan sapiguem que podem guanyar. Per optar a organitzar amb èxit uns Jocs Olímpics es necessita ser competitius a nivell esportiu i disposar d'un altíssim consens polític. Malauradament, a hores d'ara, no comptem amb el suport de tots els grups municipals per presentar-nos-hi l'any 2022.

Em vaig reunir dijous amb els màxims responsables dels esports d'hivern a Catalunya i a l'Estat espanyol, així com amb els alcaldes dels pobles i ciutats del Pirineu. Tant els uns com els altres aposten clarament per presentar la candidatura el 2022. També he mantingut contactes amb la Generalitat i el Govern de l'Estat; sé que, tot i els dubtes expressats pel Comitè Olímpic Espanyol en relació al 2022, tots ells recolzen la proposta i arribat el moment estarien al costat de Barcelona.

Barcelona només aconseguirà organitzar uns Jocs Olímpics d'Hivern si som capaços de contagiar tothom de la il·lusió amb la qual s'està vivint aquest procés al Pirineu. És a dir, si hi ha entusiasme i orgull de ciutat i de país, si hi ha consens polític i una mentalitat estratègica per part de tothom.

Notícies relacionades

Moltes persones pensen que la millor manera de resoldre ràpid aquestes incògnites és celebrar una consulta. Hi estic d'acord. Però només quan tinguem el suport explícit dels principals partits polítics. Perquè, si no tenim aquest consens dels principals representants de la ciutadania, la consulta és inviable.

La nostra responsabilitat és aconseguir generar entusiasme entre la gent, treballar pel consens i la unitat, fomentar els esports d'hivern des de la base i explicar a tothom que Barcelona es troba només a una hora i mitja de les pistes d'esquí. La possibilitat que Barcelona i el Pirineu organitzin uns Jocs Olímpics d'Hivern, encara que sigui el 2026, és una gran oportunitat que no podem deixar escapar. Per això demano a tothom que ens ajudi a fer realitat aquest somni. Jo me'l crec i, com a alcalde de la capital de Catalunya, hi posaré tota l'ambició i sentit de país.