Primavera àrab, ¿què ha fallat?

"Correspon a l'immens poder ciutadà, presencial i virtual, reposar els valors i refundar unes Nacions Unides"

1
Es llegeix en minuts
Diverses persones al costat de dotzenes de cadàvers de familiars a la mesquita Al-Imene, al Caire, aquest dijous.

Diverses persones al costat de dotzenes de cadàvers de familiars a la mesquita Al-Imene, al Caire, aquest dijous. / AHMED HAYMAN (EFE)

Es pregunta l'il·lustreperiodista Guillermo AltaresGuillermo Altares. Parla d'Egipte, Síria, Líbia, Bahrain, el Iemen, Tunísia... "Han fallat moltes coses", escriu i explica la preparació dels partits islamistes, més gran del que es preveia. I, en alguns països, el persistent poder militar... "I també que elscops d'Estatsón el que són i sempre acaben provocant violència i repressió per més que Occident intenti mirar cap a una altra banda".

Això és, sobretot, el que ha fallat: un sistema que, quan tot clamava pau a l'acostar-se el final de laguerra freda,va substituir lesNacions Unides per grups oligàrquics, i els principis democràtics i els drets humans per les lleis del mercat.

I després, mirant cap a una altra banda, ha envaït l'Iraq basat en la mentida; ha sentenciat a una mort abominable el presidentGaddafi --¡que trist una vegada més el paper de l'OTAN!--; no ha aconseguit una interposició efectiva aSíria perquè la discrecionalitat amb què actuen els plutòcrates no ho ha permès --alguns dubten, uns altres a favor, la Xina iRússia en contra de qualsevol intervenció--; i, aEgipte, tres quarts del mateix, els que van tirar la pedra han amagat la mà... amb centenars de víctimes i cap indici de regulació i concertació...

Notícies relacionades

És clar. El que ha fallat en laprimavera àrabés el mateix que ha fallat a la resta del món: la inexistència d'institucions multilaterals dotades de l'autoritat moral i efectiva apropiada, i la falta d'uns principis universals que, diu el preàmbul de la Constitució de laUnesco, va portar a l'enfrontament bèl·lic, a l'animadversió, a la incomprensió.

"És de neci confondre valor i preu", va resumir en un vers Don Antonio Machado. Han estat necis. Correspon ara a l'immens poder ciutadà, presencial i virtual, reposar els valors i refundar unes Nacions Unides capaces d'intervenir eficaçment perquè les primaveres puguin, a tot el món, conduir al canvi d'època que la Humanitat --alliberada ja de la por-- mereix.