1
Es llegeix en minuts

La figura deNelson Mandela segueix sent venerada i influent arreu del món als seus gairebé 95 anys d'edat, i aquests dies està causant una profunda preocupació pel seu estat de salut. El 'tour' africà que està portant a terme el president dels EUA,Barack Obama, finalment ha tingut una parada important aSud-àfrica i s'ha centrat molt clarament en un homenatge, potser lamentablement pòstum, en la figura d'un dels polítics més importants del segle XX.

Naturalment, Sud-àfrica tindrà un abans i un després de Nelson Mandela, i el mateix li passarà a la sevaeconomia, una estructura que avui és el resultat del procés d'obertura i modernització que Mandela va iniciar tan aviat com va ser proclamat president del país el 1994. La lluita contra les conseqüències socials de l''apartheid' (la pobresa, la desigualtat social, la falta delsserveis públics més bàsics) només es podia portar a terme enfortint l'estructura macroeconòmica, i avui, gairebé 20 anys després, Sud-àfrica és la primera economia del continent per davant d'Egipte i Nigèria, amb una classe mitjana cada vegada més àmplia i una notable capacitat exportadora que també atrau un important volum d'inversió estrangera.

Malgrat això, el creixement econòmic ininterromput dels últims 20 anys porta el país a un dilema, una fase pròpia del seu estadi de desenvolupament: els dèficits públics comencen a ser preocupants (superiors al 6%), el dèficit per compte corrent es manté a causa dels problemes d'un dels principals clients del país (el mercat europeu), i els nivells d'atur (superiors al 25%) i desigualtat es mantenen molt per sobre del que es pot desitjar i suportar.

Notícies relacionades

Per passar a una nova fase de desenvolupament, Sud-àfrica ha de canviar moltes coses en la seva economia. Ha de tancar l'etapa del creixement basat en els recursos naturals i l'impuls de les infraestructures bàsiques (aigua potable, electricitat, vivenda), per convertir-se progressivament en una economia més moderna, adaptada a les noves condicions mediambientals i socials. Una ironia del destí: potser quan Mandela se'n vagi serà el moment de començar a impulsar la nova economia de Sud-àfrica, que segueix cridada a ser el líder econòmic d'un continent amb enorme potencial per al futur de la humanitat.

Postpublicat en el portal d'opinió50x7